Tijd vliegt terwijl je plezier hebt

 

Dit is intussen al ruim twaalf jaar geleden.

 

 

 

Daar kom ik achter dankzij het nieuwe kookboek ‘EASY’ van Yvette van Boven. Al dik twaalf jaar geleden is het dus dat culinair wonder Marlies Batelaan met pensioen ging. Ik werkte zowel bij TIP Culinair als bij Libelle en later ook hier bij Franska.nl met haar.

 

Toen ze bij Libelle vertrok moest de redactiechef op zoek naar een vervanger. Lastige klus. Bij onze gesprekken stelde ik steevast de vraag: heb je al iemand? En dan werd er weer een rijtje potentiële kandidaten opgelepeld, waarbij er volgens haar aan iedereen wel een nadeel(tje) zat. Toen ik vroeg of ze misschien iemand kon noemen die ze het allerliefste zou willen zei ze meteen: ‘Ja, Yvette van Boven.’ Ik: ‘Maar waarom vraag je die dan niet?’ Zij: ‘Die heeft het zo druk, dus dat kan sowieso niet.’

 

Met het ‘nee heb je, ja kan je krijgen’, waar m’n moeder vroeger altijd mee schermde haalde ik de chef over de streep. En ja hoor, een week of wat later zat ik met Yvette aan tafel. Ik kon het niet laten nog een ‘niet geschoten is zeker mis’-vraag te stellen. Of ze misschien behalve recepten en foto’s ook de vormgeving, tekeningen en letters van haar pagina’s zelf wilde maken. En jawel hoor. We hadden nóg een ‘ja’ te pakken. Vanaf de eerste aflevering was het wekelijks genieten geblazen, die complete selfmade rubriek van haar. Ze knipte letters, kookte zelf voor de foto’s, haar man was elke keer de fotograaf. Een enorme klus erbij dus. Maar ze deed het! Joepie!!

 

Intussen maakt Yvette dus al heel lang de recepten voor Libelle, en ter ere van Libelles 90-jarig bestaan heeft ze voor haar boek ‘EASY’ een selectie van meer dan honderd simpel-en-snel-gerechten uit het blad gemaakt en waar nodig de recepten makkelijker gemaakt om ze ook echt officieel easy te kunnen noemen.

 

 

Als je ziet wat Yvette produceert… man man man… Eindeloos veel boeken (die trouwens ook in heel veel talen zijn vertaald), de culinaire podcast ‘Etenstijd!’, een scala aan televisieprogramma’s, haar wekelijkse rubriek met recept in Volkskrant Magazine, laatst ook nog live kook-events in het theater en dan daarnaast nog veel signeersessies, haar prachttuinen bijhouden, zowel in Amsterdam als in haar geboorteland Ierland en vast nog veel meer. Hoe krijg je het voor elkaar dat je creatieve brein maar doordendert en steeds iets nieuws weet te bedenken? Even appen:

Ik: Hoi Yvette! Mag ik (even tussendoor) iets vragen? Hoeveel recepten bedenk jij per jaar?

(ongeveer)

Yvette: OMG. Ehhh

Ik: 365?

Yvette: Zeker. Ik zit even te tellen. Ja. Tussen de 350 en 400?

Ik: Zie je wel. Voor elke dag eentje. 

 

Terwijl ik door haar boek blader denk ik: als je met haar woont, heb je elke dag iets nieuws op je bord. Jeee, dat je het ook echt voor elkaar weet te krijgen elke dag een nieuw zelfverzonnen recept te koken. 

 

Zelf verzonnen!

 

Kan ik in de verste verte niet aan tippen. Gebeurt me misschien drie keer per jaar. Nou ja… ik heb natuurlijk ook een gigagrote voorraad kookboeken waarmee ik vooruit kan. En nu dus de nieuwe van Yvette er weer bij. Even verlekkeren met dit inkijkje? 

 

 

 

 

EASY is onderverdeeld in vier seizoenen, altijd met ingrediënten uit het seizoen. Snelle eiernoedels met edamame, spinazie en gembergehakt op een makkelijke maandag in de lente, gevulde tomaten op een doodgewone dinsdag in de zomer, een wittebonenstoof op een donkere donderdag in de herfst en stroopwafel whoopie pies op een vrolijke vrijdagmiddag in hartje winter. 

 

Je krijgt meteen zin om de keuken in te duiken.

 

Aanradertje dus, maar dat begreep je al.

 

Ik wens je een heerlijke week, bij ons staan er asperges op het menu vandaag. Kan nog twee weken, daarna moeten we weer wachten tot volgend jaar. 

 

 

Liefs van Franska 

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska