Telefoongebruik voor het slapen slecht voor je: feit of fabel?

Er gaan veel fabels en feiten rond wanneer het aankomt op een goede nachtrust. Geen koffie meer na 4 uur ’s middags bijvoorbeeld, of na 9 uur ’s avonds niks meer eten.

 

Sommige mensen zweren bij melatonine, anderen raden dat juist weer af. Mijn mening is dat het per persoon verschilt, wat wel en niet werkt. Maar één ding zie ik, zonder uitzondering, op elke tiplijst voorbij komen: leg die telefoon weg. Hoe ver voor het slapengaan varieert dan wel weer, van een uur tot twee uur meestal. Maar mensen zijn het er unaniem over eens: die telefoon moet niet in de buurt van je bed.

 

Maar is dat telefoongebruik nou echt zo slecht voor je nachtrust? Waarschijnlijk ben ik de uitzondering op de regel, want ik val juist niet in slaap zónder telefoon. Neigt misschien wel een beetje naar een telefoonverslaving, maar het is echt zo dat ik zonder moeilijk in slaap kom. Niet dat ik druk aan het whatsappen ben, nee, ik lees eigenlijk alleen maar artikelen online. En lezend val ik toch het beste in slaap. Al komt er telkens uit onderzoek dat het heel slecht voor de nachtrust schijnt te zijn… Zoals ik al zei: ik ben waarschijnlijk die uitzondering die de regel bevestigt.

 

De enige ben ik in ieder geval niet, want er zijn steeds meer functies op je telefoon om hem gebruiksvriendelijker (lees: minder slecht voor je nachtrust) te maken. Bijvoorbeeld de nachtfunctie op je iPhone, waarbij het blauwe licht wordt gedempt. Dat is dus een fabel, want dat blauwe licht is níet wat je wakker houdt. Sterker nog, in hetzelfde onderzoek waarin dat fabeltje werd verkondigd, stond op pagina 44 dat er helemaal geen verschil zit tussen dat blauwe en niet-blauwe licht. Nou, lekker dan.

 

Vandaag kwam WhatsApp met het nieuws dat er voor iPhones en Android telefoons een update beschikbaar is om de app donker te maken. Handig voor in de nacht. Die functie ga ik wel gebruiken, want dat felle licht doet soms pijn aan m’n ogen. Als ik op m’n telefoon lees, in bed. Want dat blijf ik dus wel doen. Ik ben benieuwd of de telefoon bij jullie uit de slaapkamer wordt verbannen. Misschien moet ik, gezien mijn slechte nachtrust, toch maar weer eens een poging wagen zonder telefoon in slaap te vallen.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer