Te weinig slaap is gevaarlijk

 

Om kwart voor tien begon het grote geeuwen op de bank en om tien uur lag ik met de deken opgetrokken tot mijn neus in bed. Om vijf over tien sliep ik.

 

 

Mijn vriend riep nog baldadig dat we die schade wel inhalen als we uit lockdown zijn. Maar is dat wel zo’n goed idee? Zelfs Elon Musk slaapt inmiddels meer dan vier uur per nacht, terwijl hij slapen nogal overrated vond.

 

Waarom Elon dat nu ineens wel doet? Uit onderzoek blijkt dat te kort slapen gevaarlijk is voor je gezondheid. Het beste is om minimaal 7 à 8 uur slaap per nacht aan te tikken, even afhankelijk van hoeveel uur je nodig hebt. Dat verschilt per persoon. Bij te weinig slaap ben je allereerst gevoeliger voor virale infectie. Ik weet niet precies hoe jij hierin staat, maar van dit gegeven zou ik in deze pandemische tijd meteen weer teruggaan naar bed om nog even een uurtje te pakken. Better safe than sorry, toch?

 
Nog meer onhandige bijkomstigheden van te weinig slaap:

 
1. Het kan vergeetachtigheid veroorzaken.

 

2. Je zin in seks neemt af en dat wil je natuurlijk niet.

 

3. Het heeft invloed op hoe sociaal je bent, want hoe vermoeider hoe slechter je sociale vaardigheden zijn.

 

4. Je fight-flight modus wordt onnodig geactiveerd, waardoor je zenuwstelsel op tilt slaat, wat weer voor hoofdpijn, buikpijn en in het uiterste geval zelfs depressie zorgt.

 

5. Te weinig slaap tast je concentratie aan, maar ook je coördinatie en dat is belangrijk als je bijvoorbeeld een beetje behoorlijk auto wilt rijden.

 

6. Het verhoogt de kans op een hele lijst ziektes die je liever niet wilt krijgen, zoals: diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs kanker.

 

7. Het kan zelfs zo zijn dat te weinig slaap invloed heeft op je levensduur.

 

Een prima lijstje om even onder iemands snufferd te schuiven als ze raar doen over jouw slaapgewoontes. Ik weet niet wat je hier nog doet, hup, naar bed jij.

 

Bron: Yahoo Style Canada

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans