Waarom je take-away bakjes echt niet meer moet hergebruiken

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Waarom je take-away bakjes echt niet meer moet hergebruiken.

 

 

 

Zijn jouw keukenkastjes ook tot de nok gevuld met plastic bewaarbakjes? Vooral met van die take away bakjes? Ik heb er een hele zooi, die ik telkens bewaar na mijn aan huis bezorgde Thaise curry. Handig namelijk om restjes in te bewaren. Maar dat blijkt dus een heel slecht idee. 

 

 

Want take away bakjes hergebruiken is niet zo veilig. Hoewel de take away bakjes (net als Tupperware bakjes) van plastic worden gemaakt, en dus onschuldig lijken, zijn er toch een paar belangrijke dingen die je moet weten.

 

Take away bakjes niet hergebruiken

De bekende witte en zwarte bakjes worden namelijk gemaakt van polypropyleen (PP). Dit materiaal is een van de meest veelzijdige kunststoffen die er is. Het is bestand tegen hoge temperaturen en licht van gewicht: ideaal dus voor die bezorgmaaltijden. Maar om ervoor te zorgen dat deze plastic soort optimaal werkt zijn er een aantal chemische stoffen nodig. Deze worden dan ook toegevoegd om de eigenschappen te verbeteren.

 

 

Onderzoek

Uit meerdere Amerikaanse onderzoeken is gebleken dat juist die chemische stoffen nou niet echt goed zijn voor de gezondheid. Bij hoge temperaturen is de kans vrijwel altijd aanwezig dat deze stoffen gaan ‘lekken’ en terecht komen in het voedsel. Zo ook als je de bakjes in de magnetron zet om eten in op te warmen. Hoe vaker je dat doet, hoe fragieler het materiaal wordt en hoe groter de kans dat de stoffen gaan lekken. Iets wat je al helemaal niet moet doen is de bakjes tussendoor ook nog in de vaatwasser zetten. De hoge temperaturen en het afwasmiddels doen de bakjes ook helemaal niet goed.

 

 

Conclusie

Als je dus een restje over hebt van je bezorgmaaltijd, en je deze de volgende dag wil opeten, zorg er dan voor dat je het opwarmt in een ander bakje. Het liefst een van glas. Die zijn het meest veilig, en ook nog eens een stuk makkelijker schoon te maken dan die oranje aangeslagen plastic bakjes!

 

 

Door: Redactie FavorFlav