Heb je ’t gezien gisteren?

 

Gisteren zagen maar liefst 2,3 miljoen mensen hoe actrice Maartje van de Wetering (32) met overtuiging haar concurrent Hadewych Minis (40) versloeg met haar dirigeer-kunsten in de NPO-hit Maestro. En wat was het genieten; twee sympathieke vrouwen die elkaar de winst gunden.

 

 

In het programma is het de bedoeling dat onervaren bekende Nederlanders een orkest dirigeren. Dat is moeilijker gedaan dan gezegd, want er zit uiteraard een heuse techniek achter. Voor je ’t weet spelen de violen niet met je mee. En dan klinkt zo’n nummer toch een beetje zielig. Hadewych koos in de grande finale voor de Danse macabre van Saint Saens terwijl Maartje haar tienen scoorde met het opzwepende Mambo uit Westside story. Allebei toppers. Na de finale werd het spannend: de jury liet het orkest en de kijkers thuis de uitslag definitief bepalen. Maartje won uiteindelijk met 61 procent van de stemmen van haar vrouwelijke tegenstander. Maartje kreeg de gouden baton overhandigd en daarbij kwamen de nodige emoties kijken. 

 

Na 7 weken dirigeren is dan nu eindelijk bekend wie zichzelf Maestro 2017 mag noemen. Leuk, zul je denken. Maar niet iedereen is het met deze uitslag eens. Op Twitter vinden sommigen juist dat de muzikale en getalenteerde Hadewych had moeten winnen. Daarom denken sommige kijkers dat de uitslag gewoon al vaststond, nog voordat de finale goed en wel werd gespeeld. Zo tweet iemand: ‘Dit klopt écht niet. Opeens doen fouten er niet meer toe’. Maar de cijfers liegen er niet om. Zowel van de jury als van de mensen thuis kreeg Maartje meer stemmen, zo laat presentator Frits Sissing weten.

 

Maartjes eerste reactie was: “Waanzinnig!”. Helemaal knus: Hadewych was zó blij voor haar tegenstander, dat ze haar gewoon een kus op de mond gaf. “Gefeliciteerd! Wat heerlijk voor je’’, juichte ze. Daarna mocht Maartje het programma nog feestelijk afsluiten met een klassiek kerstnummer, maar door alle blijdschap en hectiek vergat ze haast hoe ze ook alweer moest dirigeren. Het blijft toch makkelijker gezegd dan gedaan, ja. Frits Sissing is erover uit en meldt ook nog even dat het programma sowieso volgend jaar weer terugkomt. Wie zullen er dan weer met stokjes gaan zwaaien? Wij zijn benieuwd. 

 

 

Door: Redactie Franska

 

Beeld: AD