Sweets for my sweet

 

Janny: Je zou het niet denken misschien, maar ik ben niet zo’n toetjeseter. Geef mij maar een kop koffie met een KLEIN zoet en delicaat koekje of desnoods een bonbon. Ben ik helemaal tevreden.

 

 

Zoet dáár waar het in hoort en niet voor elk moment

 

 

Ik sta stil bij een stoplicht en zie vanuit mijn ooghoek iemand in de auto rechts van mij geamuseerd naar me kijken. Ik realiseer me direct dat diegene lacht omdat hij mij al een tijdje meewiegend en keihard met de muziek meeblèrend moet hebben gadegeslagen. En niet echt met een nieuw of geëngageerd nummer. Ik brul namelijk mee met ‘Sweets for my sweet, sugar for my honey’, een nummer van zeker vijftig jaar oud…
Ik grijns terug, geef gas en realiseer me dat het lied me niet alleen vrolijk heeft gemaakt maar me ook doet nadenken of zo’n tekst over de suikerzoete liefde in deze tijd nog wel zou kunnen. Sugar heeft bepaald geen lieflijke associatie meer. Ik weet het: ik sta bekend als queen of sweets en toch is dat maar ten dele waar. Ik heb nooit van frisdrank gehouden en drink vanaf mijn 15e koffie en thee zonder suiker. Ik ben een fervent tegenstander van toegevoegde suikers in veel etenswaren, maar kan daarentegen een goed stuk gebak, koekjes en verfijnde patisserie zéér waarderen. Zoet dáár waar het in hoort en niet voor elk moment, iets om naar uit te kijken en van te genieten.

Om die reden ben ik ook niet echt een toetjeseter. Natuurlijk zijn er desserts die ik niet kan weerstaan, maar bij een diner in een restaurant geniet ik over het algemeen meer van de voor- en tussengerechten dan van het toetje. Ja oké, als er een taart op de kaart staat, laat ik me zeker wel verleiden, maar dan wil ik er ook meteen een kop koffie bij.
Ik merk het vaker, ook bij vriendinnen, dat we het liefst bij een driegangendiner het dessert zouden willen inruilen voor een extra vóórgerecht, of gewoon een driegangenmenu laten bestaan uit drie voorgerechten. Waarom zijn er geen restaurants die de mogelijkheid bieden om dat dessert bijvoorbeeld in te ruilen voor koffie met een paar frivolités? Mooie kleine opgemaakte koekjes, madeleines, verfijnde kleine macarons, financiers of petit glacés. Klein, delicaat, desnoods in plaats van of met bonbons. Geloof me, het zou niet alleen mij maar heel veel vrouwen gelukkig maken. Geen toetje, maar de mogelijkheid van koffie of thee met wat lekkers om al babbelend na te genieten. En ja, er zijn restaurants die een koffie-complet ná als extra serveren, maar ik pleit voor een keuze om dat lekkers in plaats van het toetje te kunnen kiezen. Wie is vóór?

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke maandag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.

Sfeerbeeld: foodiecrush.com