Super Troupers!

 

Oftewel ABBA keerde terug om 2021 te redden.

 

 

Yes! Na bijna 40 jaar zijn Benny, Björn, Agnetha en Anni-Frid weer samen en het is nu al de grootste reünie ooit in de popgeschiedenis. Het begon met mysterieuze beelden op billboards over de hele wereld en op internet. De zon die opkomt boven vier donkere planeten met daaronder de simpele tekst:

 

Abba: Voyage

 

Voyage is de naam van hun nieuwe album, met daarop tien nieuwe nummers. En dat niet alleen. Want wat ons te wachten staat is ook een nieuwe ‘meeslepende live-ervaring’ in een op maat gemaakt stadion in Londen, de (hoe kan het ook anders) ABBA Arena. Als dat geen goed nieuws was in het ellendige jaar 2021?

 

De promotiemachine draaide meteen op volle toeren. De Sydney Harbour Bridge werd ter ere van hen verlicht (ABBA was altijd al huge in Australië) en BBC-radio verplaatste hun nieuwsbulletin om twee nieuwe nummers in première te brengen: I Still Have Faith in You en Don’t Shut Me Down. Online waren er beelden van menigten die voor het eerst naar de liedjes luisterden: in een hete lente in IJsland; in het pretpark Gröna Lund in Stockholm; voor de Stephansdom in Wenen. Sommige luisteraars waren in tranen. Ter ere van de lancering laten Benny en Björn zich zien in interviews. Agnetha en Anni-Frid niet. In de luwte mogen blijven was één van hun voorwaarden om in te stemmen met de reünie.

 

Bij het schrijven van de nieuwe nummers hebben de mannen zich niet opgehouden aan trends en ontwikkelingen in de popmuziek. Ze zijn gewoon gaan zitten om ‘de best mogelijke liedjes’ te schrijven en het lijkt erop dat ze dat nog niet verleerd zijn. I Still Have Faith in You en Don’t Shut Me Down werden met open armen ontvangen omdat dit ABBA is zoals we ABBA kennen. En alsof de tijd überhaupt heeft stilgestaan zien we ze straks, tijdens hun optredens die volgend voorjaar van start gaan, ook precies zoals ze er in hun hoogtijdagen uitzagen; zonder rimpels, extra kilo’s en grijze haren. Om dat er allemaal gelikt uit te laten zien waren 75 mannen met computers en honderden camera’s wekenlang voor ze in de weer. Met als resultaat een concertreeks die nog nooit eerder vertoond werd. Compleet met de bouw van een volledige arena dus, met een capaciteit van 3.000 plaatsen, een 10-koppige live band, een staf van 800 animators van over de hele wereld en een batterij aan (co)producenten, (film)regisseurs en choreografen die zijn weerga niet kent.

 

Abba Voyage opent op 27 mei 2022 in de Abba Arena in Londen. Het album Voyage komt op 5 november uit via Polydor. Toen de kaartverkoop van start ging crashte de website meteen, dus of er nog kaarten te bemachtigen zijn? Maar alvast een beetje in de stemming komen kan gelukkig hier en nu. 

 

Bron: the Guardian

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans