Een stukje Italië in Amsterdam

 

Annelies: Er zijn natuurlijk wel meer leuke Italiaanse pastazaakjes in Amsterdam, maar deze wil ik echt even onder de aandacht brengen: Casa Sabatelli.

 

Zodra we zondagmiddag Casa Sabatelli op de Amsterdamse Kinkerstraat binnenstappen, wanen we ons in Italië. Als we eigenaar Michele aanspreken, begint hij zich meteen hevig te verontschuldigen. Hij moet eerst even zijn ouders, die zojuist zijn overgekomen uit zijn geboortestreek Puglia, wegwijs maken in de stad. Maar een uurtje later komt hij bij ons aan tafel zitten, om aan een bevlogen verhaal over oude graanrassen te beginnen. Zijn vader haalt hij er ook bij. En zo komt het dat we in een geanimeerd gesprek verzeild raken. Over de pastafabriek van de familie, over hun pasta, die minder gluten bevat dan normaal en daardoor veel gezonder is, over de drogere gronden bij Foggia, waar de graansoorten zo goed gedijen, over orecchiette…. Je kunt Italianen geen groter plezier doen dan belangstelling te tonen voor hun eetcultuur, dat bewijzen Michele en zijn vader maar weer eens.

 

Samen met zijn broer Mattia werkt Michele in het bedrijf van hun vader in het Zuid-Italiaanse Castellana Grotte, niet ver van Bari. Nu ze ook hun eigen pastazaak in Amsterdam zijn begonnen, verdelen ze hun tijd tussen Nederland en Italië. In het fris ingerichte pandje aan de Kinkerstraat staan de pakken pasta van het eigen merk keurig op een rij uitgestald in de hoge wandkasten. Op de menukaart staan wat antipasti, maar het draait hier natuurlijk om de pasta’s, die elk met een stuk of drie verschillende sauzen besteld kunnen worden. Denk: orecchiette met rustieke tomatensaus, spaghetti met basilicumpesto of panciotti (een soort ravioli) met boter en salie. Wij gaan vandaag voor de pasta van de week: een koude pastasalade met verse tomaat en ricotta. Authentiek, goede bite en heerlijk van smaak – een gerecht om bij weg te dromen naar een zomer in Puglia.

 
Als er even later een groot Italiaans gezelschap compleet met kleine kinderen aan een lange tafel aanschuift voor de zondagse lunch, weten we het helemáál zeker: dit is Zuid-Italië. Een stukje Zuid-Italië in Amsterdam.

 
Casa Sabatelli, Kinkerstraat 230, Amsterdam, casasabatelli.nl

 

Annelies Kooijman is freelance tekst- en eindredacteur en blogt op haar eigen website Parliamo italiano. Ze is helemaal gek op Italië sinds ze op haar achttiende een half jaartje in Florence woonde, voordat ze Italiaans ging studeren. Het eerste wat ze er altijd bestelt is spaghetti cacio e pepe.

Portretfoto: Lex van den Bosch