Stop deze 8 dingen nooit in je magnetron

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: dit moet je nóóit in de magnetron doen.

 

 

Geen ei in de magnetron stoppen, dat weet iedereen. En dat je magnetron niet zo lekker gaat op een theelepeltje of iets met een gouden randje zul je ook wel een keer hebben ervaren. Maar wist je al dat je deze dingen ook beter niet in je magnetron kunt stoppen?

 

1. Lege borden, kommen of kopjes

 

Zelfs als het servies is dat wel in de magnetron kan, moet je ze er niet leeg een rondje in laten draaien. Waarom zou je dat überhaupt doen, trouwens?

 

2. Papieren bordjes (met glitter erop)

 

Zelfde verhaal als bordjes met een gouden randje. Niks met metaal of reflecterende decoratie in dat wonderapparaatje stoppen, want de vonken vliegen alle kanten op.

 

3. Pasta of couscous – zonder vocht

 

Natuurlijk kun je pasta koken in de magnetron: in een schaaltje met water erbij. Doe je dat niet, dan moet je verkoolde pasta eten. En dat geldt ook voor droge couscous, bulghur of van die kant-en-klaar noodles. Beetje vocht erbij, por favor!

 

4. Styrofoam of andere afhaalbakjes

 

Dat lijkt zo makkelijk: het restje Chinees van gisteren zet je gewoon in het bakje in de magnetron om het als lunch op te warmen. En die styrofoam warmhoudbakjes van de McDonalds kun je ook best even oppiepen, toch? Doe maar niet, tenzij er uitdrukkelijk op de verpakking staat dat het geschikt is om in de magnetron op te warmen. In de magnetron kan het plastic smelten, en dan zit je dat op te eten met je foe yong hai van gisteren, eet smakelijk.

 

5. Hardgekookte eieren

 

Dat je geen rauw ei kunt koken in de magnetron weet zo’n beetje iedereen (nee, probeer dit niet uit), maar ook een hardgekookt ei knapt niet op van een minuutje microgolven. Er ontstaat hete lucht tussen dooier en eiwit en boem, je ei ontploft. Weet je dat alvast.

 

6. Papieren zakjes en bakpapier

 

Papier vliegt in de fik. Echt, vrij snel ook. Niet OK.

 

7. Chilipeper

 

Kennelijk is het een soort keukenhack om een paprika in de magnetron te verwarmen, zodat je het velletje er makkelijk af kunt halen, maar probeer dat niet met een chilipeper. Want: in je magnetron ontstaat een soort pepergas, en dat wil je niet inademen als je de deur van je oventje opent.

 

8. Lege magnetron

 

Een lege magnetron aanzetten kan leiden tot een enorme explosie in je keuken. Kennelijk slaan de microgolven helemaal op hol als ze niks kunnen verwarmen. Niet gebruiken als kookwekker, dus.

 

Door: Redactie FavorFlav