Stel je eens even voor: één land, twee koninginnen

 

Wat een sprookje zou me dat zijn!

 

 

Het kwam van de week voor mijn gevoel een beetje uit de lucht vallen. Dat mocht Amalia voor de vrouwen zijn – niet dat ze zich ooit heeft uitgelaten over haar geaardheid en waarom zou ze ook? -, ze dan wat Rutte betreft met een vrouw mag trouwen, zonder de troon te verliezen. VVD en PvdA kwamen op dit punt door het boek van Claudia de Breij waarin koningshuisdeskundige Peter Rehwinkel de hypothese bespreekt dat de prinses de troon zal moeten opgeven als ze zou willen trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Hij verwijst daarbij naar toenmalig premier Kok die in 2000 op Kamervragen antwoordde dat er in dat geval een probleem ontstaat met de erfelijkheid van het koningschap, wat ertoe zou leiden dat er afstand moet worden gedaan van de troon.

 

Lang verhaal kort: onze kroonprinses geniet wat de liefde betreft gelukkig toch wel precies dezelfde rechten als elke andere Nederlander. Dus mocht haar toekomstige partner een vrouw zijn dan wacht ons een sprookje om U tegen te zeggen. Stel je eens voor, die trouwjurken. Hoeveel meter tule, zijde, kant en broderie is er nodig om twee bruiden tegelijk te laten stralen? Hoeveel pailletten, parels en kralen? Hoeveel bruidsmeisjes zijn er nodig om al die meters sleep in goede banen te leiden? En welke koets is groot genoeg om die jurken zonder kleerscheuren in te vervoeren?

 

Gedacht over de titel die de aangetrouwde prinses zou krijgen dacht ik dat die in eerste instantie nog niet heel spectaculair zou zijn. We zouden er immers eerst gewoon nóg een prinses bij krijgen. Maar dan komt het moment van de kroning als prinses Amalia koningin Amelia wordt. Hoewel Máxima officieel nog steeds, net als voor de kroning van haar man, Prinses der Nederlanden en Prinses van Oranje-Nassau is, is haar aanspreektitel toch maar mooi ‘majesteit’, wat maakt dat wij behalve een koning ook een koningin hebben.

 

Stel je eens voor: het unicum van één land met twee koninginnen! Alle glazen plafonds in één klap aan diggelen; het quotum voor vrouwen aan de top van de monarchie meteen op honderd procent; de Nederlandse LHBT-etcetera-gemeenschap een schoolvoorbeeld voor de rest van de wereld.

 

Hypothetisch gesproken dus. Net zoals Amalia mág trouwen met iemand van hetzelfde geslacht in het geval haar dat gelukkig zou maken.

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans