Stel je de dag eens voor zonder gisteren
Jurs geheugen is gewist. Weg. Verdwenen door het virus dat ook een koortslip veroorzaakt en in zijn geval voor een hersenontsteking zorgde, herpes simplex.
De kamer waarin je wakker wordt roept geen herkenning op. De vrouw aan je bed zegt je niks. Je bent een jongeman van 21 jaar die op Spring Break ging, maar hebt geen enkele herinnering aan je leven, behalve een klassiek muziekstuk dat je blijft spelen op een piano in het ziekenhuis.
Het overkwam Jur Deitmers uit Haarlem, die op dat moment in Boston aan Harvard studeerde. Op vakantie in Mexico raakt de toen 21-jarige Jur verward, maar hij belandt pas uren later in het ziekenhuis. Daar blijkt het om een hersenontsteking te gaan. Met spoed vliegen ze Jur over naar een ziekenhuis in San Diego waar hij vierenhalve week zo goed als onbereikbaar is. En als hij eenmaal wakker wordt herkent hij de vrouw aan zijn bed niet. Het blijkt zijn moeder te zijn.
Jurs geheugen is gewist. Weg. Verdwenen door het virus dat ook een koortslip veroorzaakt en in zijn geval voor een hersenontsteking zorgde, herpes simplex.
Ivo Niehe boog zich over het verhaal van Jur en noemt het één van de meest aangrijpende documentaires die hij ooit maakte. En Ivo maakte er nogal wat in zijn carrière. Het verhaal van Jur Deitmers verschijnt nu in een docu van drie delen. In het eerste deel is te zien dat artsen zich geen raad weten met de situatie van de jonge student. Hij herkent niemand meer, maar het muziekstuk dat hij ooit speelde op de begrafenissen van zijn opa ‘s speelt hij uit zijn hoofd op een piano in het ziekenhuis. Dát deel van zijn geheugen werkt dus blijkbaar nog wel.
Hoe geef je weer vorm aan je leven als het uitgewist lijkt? Dat is wat Jur Deitmers ons in zijn gelijknamige boek, in een podcast en nu dus in de docu ‘De jongen zonder gisteren’ van dichtbij laat zien. In het boek zoekt Deitmers de verdieping op en neemt hij je mee in de neurowetenschappelijke verklaring voor wat hem overkwam. Zelf vergelijkt hij de gebeurtenis als het resetten van een computer. Alles in het geheugen verdwijnt, maar de programmeertaal blijft. Dit is ook de reden dat Jur nog wel in staat is om te praten en schrijven bij het ontwaken uit zijn comateuze toestand. Die verbindingen bleven wél intact.
Jur, de jongen zonder gisteren, kreeg uiteindelijk deels zijn geheugen weer terug. Ook al was het ‘maar’ zeven jaar. De rest van zijn leven blijft voor hem onbekend terrein. Dit stopt niet alleen bij het feit dat je je het verhaal achter Sinterklaas niet meer herinnert, maar elke gedragsregel, emotie en overtuiging verdwijnt. Hij doorliep opnieuw de belangrijkste delen van de basisschool, volgde vakken die hij nodig had voor zijn studie, maar kijkt tegenwoordig ook heel anders naar situaties dan vroeger.
De kijkers zijn enorm geroerd door het verhaal van Jur Deitmers. Wil je het zelf terugkijken? Via NPO Start kijk je deel één van ‘De jongen zonder gisteren’. De volgende afleveringen zijn de komende weken te zien op NPO1.
Of bestel het boek van Jur hier.