Steekproefcontrole

 

Als ik bij de supermarkt boodschappen heb gedaan, krijg ik na het scannen en betalen op mijn schermpje regelmatig de mededeling dat ik even moet wachten.

 

 

 

Zij willen dan “steekproefsgewijs” komen checken of ik alles wel betaald heb, en vissen dan random wat boodschappen uit mijn tas en checken of die wel op mijn bonnetje staan. Op zich wel begrijpelijk, want er bestaan helaas mensen die niet alles scannen. Die blijkbaar denken dat ze de wereld beter maken door te stelen, maar die wel heel erg boos worden als zij zelf het gevoel krijgen bestolen te worden. Raar eigenlijk.

 

En andersom doe ik die steekproef dus ook! Wanneer ik klaar ben met afrekenen, neem ik de bon nog even door, om te kijken of ik bij alle aanbiedingen uit de folder ook echt de korting heb gekregen die ze me beloofden.

 

Zo controleren we elkaar dus over en weer, maar moet ik zeggen dat ze mij nog nooit op stelen hebben betrapt (omdat ik dat ook niet doe), maar dat ik me helaas andersom best wel vaak tekortgedaan voel. En soms zelfs bestolen.

 

Dat de in de folder luid schreeuwende aanbieding (waarmee ze me naar de winkel lokten) helaas weer niet is doorgekomen bij het kassapersoneel dat nooit meer zelf achter de kassa zit, maar nu dus wat rondloopt om de klanten te checken. Ook bij hun eigen steekproefcontrole is er dus nooit eens iemand die roept: ‘Hé, ik zie dat u dit product wel betaald hebt, maar dat wij er helaas te veel voor hebben gerekend!’ Nee, daar moet ik na de steekproef dan zelf nog even mee naar de servicebalie, en ik lieg niet als ik zeg dat het daarbij soms om bedragen van acht euro of meer gaat.

 

Ik raad dus iedereen aan om niet alleen jezelf steekproefsgewijs te laten controleren, maar om dat andersom dus ook vaak te doen. Persoonlijk haat ik het om te veel te betalen, maar jij misschien niet, dat kan ook nog natuurlijk. Ik betaal zelf altijd iedereen per omgaande, maar ik ben wel een Zeeuws Meisje (dat niet uit Zeeland komt); ik check dus alles!

 

En daarom wil ik hier eigenlijk ook maar eens pleiten voor steekproeven in de gezondheidszorg! Niet dat ik nou vind dat bij de gynaecoloog iemand binnen moet komen vallen om te checken of ik wel een uitstrijkje krijg, maar een klein beetje zicht op de door de zorg gedeclareerde kosten zou soms echt geen kwaad kunnen, denk ik. En dat weet ik dan weer omdat ik zelf alles altijd check.

 

Als ik dan zie dat de mondhygiëniste zes eenheden van vijf minuten declareert, terwijl ik nog geen tien minuten in de stoel heb gelegen, gaan mijn haren recht overeind staan. Nou stonden mijn haren bij deze ex-mondhygiëniste sowieso al altijd overeind wanneer ik daar weer vertrok, want ik kreeg van haar altijd een mail dat ik op tijd moest komen, maar zat daarna dan steevast nog twintig minuten te wachten tot ik eens naar binnen mocht. Daarna ging ik dan in de stoel liggen, en dan ging zij met haar dijen tegen mijn knot hangen, en dan gaf ze haar kruk op wielen een gooi. Dat herhaalde ze nog zes keer in die tien minuten dat ik daar lag pijn te lijden, en vervolgens kon je weer vertrekken (met je haar volledig uit model gerukt en een mond waarvan je niet meer wist of hij nou nog open of dicht stond). Ik kwam dus altijd met mijn mond scheef en mijn haar alle kanten op weer terug bij de balie, terwijl zij na die 10 minuten dan alvast een half uurtje had gedeclareerd en haar volgende patiënt weer twintig minuten liet wachten.

 

Daar ben ik dus weggegaan!

 

Toch vind ik het een idee om bij zulke instellingen dus ook eens steekproefsgewijs te gaan controleren. Een soort halfjaarlijkse controle, maar dan onverwacht.

 

Want het is raar dat ik zo de gaatjes van de tandartspraktijk loop te vullen, in plaats van zij de mijne.

 

 

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke