Dit heb je nodig
- 1 kg vongole
- 300 g spaghetti
- 2 tenen knoflook
- 4 el extra vergine olijfolie
- snufje rode pepervlokken
- 70 ml witte wijn
- 2 el grof gehakte bladpeterselie
- zeezout
Zo maak je het
Spoel de vongole goed schoon onder koud water. Gooi de kapotte schelpen weg en check de open schelpen. Als je ze dicht kunt duwen en ze blijven dicht, kun je ze gebruiken. Blijven ze open? Weg ermee.
Kook de spaghetti net niet al dente en giet af in een vergiet. Bewaar ongeveer 100 ml van het afgegoten water en zet apart.
Snijd de knoflook in kleine stukjes. Verwarm 3 el olie in een grote koekenpan op zacht vuur. Voeg de knoflook in de pan en roer tot de stukjes goudbruin van kleur zijn. Doe de rode pepervlokken erbij en roer 15 seconden door. Voeg vervolgens de wijn en de vongole erbij en zet het vuur hoog. Doe het deksel op de pan en kook ongeveer 3 tot 6 minuten, tot de vongole open gaan staan. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en doe ze in een kom.
Doe 60 ml pastawater in de pan en breng aan de kook. Voeg dan de pasta toe en laat heel even koken tot de pasta al dente is. Voeg de kokkels erbij en de peterselie (houd een paar blaadjes apart voor garnering). Proef even en voeg eventueel wat zout toe. Hussel alles voorzichtig door elkaar. Verdeel dan de spaghetti over vier voorverwarmde borden.
Eet smakelijk!
Sfeerbeeld: Nicole Franzen