Deze winter verwarmen we onze botten met bones broth

 

Nog voor een nieuwe culinaire rage de oceaan overgestoken is, heeft Janny hem al gesignaleerd. Zo weet ze nu al dat het deze winter een heel goed idee is om veel bouillon te drinken.

 

 

Als er ook maar íets waar is van de belofte op een gladde huid en glanzende haren, maakt het mij niet uit hoe je het noemt, ik ben vóór

 

Nee, ik bedoel hier met bones niet de populaire misdaadserie, maar ‘bones broth’, oftewel bouillon van botten. Een culinaire rage gebaseerd op een oeroude krachtbron. In New York zorgde de opening van de ‘take-away’ Brodo (het Italiaanse woord voor bouillon) direct voor lange rijen wachtenden. En als het in New York een hit is, volgt de rest van de grote Amerikaanse steden al snel om vervolgens in rap tempo ook de oceaan over te steken naar Engeland. Bouillon als de nieuwe (groene) smoothie.

Bij kouder wordend weer is het lekker om je er door te laten verwarmen. En het drinken van bouillon voelt als een opkikker. Maar is dat genoeg om er zo ‘over the moon’ van te worden? Volgens een aantal Amerikaanse tv-dokters heeft bones broth magische eigenschappen. Vast staat in elk geval dat bouillon licht verteerbaar en toch voedzaam is en slechts weinig calorieën bevat. Het lange koken onttrekt volgens de artsen onder andere collageen, calcium, magnesium  en bepaalde aminozuren aan de sudderende botten. En dat is goed voor onze huid, haren en kennelijk ook ons immuunsysteem. Het hoge concentraat aan kalium maakt bouillon ook goed voor ónze botten én bloeddruk. Sommigen medici gaan zelfs zo ver dat ze beweren dat bones broth ook goed is tegen het leaky gut (lekkende darm) syndroom en de ontstane ontstekingen zouden kunnen afremmen of zelfs genezen.

 

Maar zoals bij elke (food)rage zijn er voor de juiste samenstelling van het vloeibare goud ook fanatiekelingen, de puristen. En die vinden dat bouillon en broth NIET hetzelfde zijn. Volgens hen worden er aan bones broth meer specerijen en zeker meer kruiden toegevoegd en duurt het trekken veel langer dan bij een ‘gewone’ bouillon, niet zelden zelfs 24 uur en daardoor zijn de eigenschappen volgens hen ook anders  Het is maar dat u het weet. Maar als er bij een van beide ook maar íets waar is van de belofte op een gladde huid en glanzende haren, maakt het mij niet uit hoe je het noemt, ik ben vóór.

Zelf maken is wel een voorwaarde, the real stuff. Geen potjes  flesjes of blokjes dus. De eerste bouillon take-aways zijn hier nog niet gearriveerd, maar er is wel een opmars van ramen- of noedelsoeprestaurants te zien. Ramen of noedelsoep wordt gemaakt op basis van zelfgetrokken bouillon waar vaak miso aan toe wordt gevoegd en dat is een gefermenteerde pasta van soja, gerst of rijst en ook dat is weer heel gezond omdat miso probiotica bevat. Kortom, ik denk dat het een warme, vloeibare winter wordt.

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke maandag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.