Slecht slapen met volle maan: feit of fabel?
Ja hoor, afgelopen week was het weer zover… Geen. Oog. Dichtgedaan. Heerlijke plafonddienst gehad de hele week, hoor, echt super.
Nu ben ik al geen goede slaper, maar deze week was wel weer een dieptepuntje. Dat heb ik zo eens in de zoveel tijd en dat heb ik allang geaccepteerd. Maar toch, elke keer als ik weer een paar van die helse nachten check ik het toch even… Volle maan? Jaaa hoor. 7 mei was het weer zover. Oorzaak bekend dus.
Want dat is dan meteen mijn conclusie: volle maan = slecht slapen. Leek me algemeen bekend, toch? Zo vaak als mensen zeggen dat ze slecht hebben geslapen, zeggen ze erachteraan dat het volle maan was en dan snapt iedereen wat je bedoelt. ‘Ah, volle maan, ja natúúrlijk slaap je dan slecht.’ Maarre, is daar ook maar enig wetenschappelijk bewijs voor? Ik ging dus even op onderzoek uit.
Nou, het verlossende woord is daar: je mag absoluut klagen over je slechte nachtrust tijdens volle maan. Want er is wel degelijk wetenschappelijk bewijs voor. Of het nou echt overweldigend bewijs is, dat nou niet zozeer en ik denk dat het heel erg per persoon verschilt hoe gevoelig je ervoor bent, maar het zit zo: tijdens volle maan maak je minder melatonine aan (het slaaphormoon). Dit zorgt ervoor dat er gemiddeld twintig minuten korter wordt geslapen tijdens volle maan. De REM-slaap is dan wel weer langer, gemiddeld zo’n dertig minuten.
En dat die REM-slaap langer duurt, kan ook zorgen dat je je minder uitgerust voelt. Tijdens die REM-slaap droom je namelijk heel veel en zijn je hersenen daardoor ook heel actief. Niet bepaald ideaal voor het uitgeruste gevoel. Lang verhaal kort: JA, volle maan is gewoon he-le-maal ruk voor je nachtrust. Klagen daarover is dan ook volledig toegestaan, vind ik bij dezen.
Wel een kleine side note: deze cijfers zijn van een Zwitsers en Zweeds onderzoek, dat er eigenlijk vrijwel altijd wordt bijgehaald als het over volle maan en slapen gaat. Het Max Planck Institute onderzocht dit ook met duizend proefpersonen en vond weer geen enkel verband. Volgens hen zou volle maan dus geen invloed hebben. Echt genoeg onderzoek is er dus nog niet naar gedaan, maar hé, er is een beetje bewijs voor gevonden. Dat is voor nu genoeg.