De cavolo dient als basis in soepen zoals ribollita en wordt gegeten in salades en op bruschetta’s. Ook in Portugal maken ze van palmkool of boerenkool een heerlijke soep: caldo verde. Heel simpel maar verwarmend en zo gepiept. Al met al is de boerenkool weer helemaal cool.”
Dit heb je nodig
- 2 uien
- 4 tenen knoflook
- 140 gram pittige worst of chorizo
- ½ theelepel pimenton (gerookt paprikapoeder)
- 6 kruimige aardappels
- 1,5 liter bouillon
- 2 laurierbladeren
- 300 gram boerenkool of palmkool, gesneden
Zo maak je het
Snipper de ui en de knoflook. Fruit in een pan met zware bodem de ui en knoflook tot deze zacht en glazig zijn. Ontdoe de worst van zijn vel en snijd in grove stukken. Fruit de worst met de pimenton een paar minuten mee. Schil de aardappelen, snij in grove blokken en voeg deze samen met de bouillon en de laurierbladeren toe. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Laat ruim een kwartier koken. De aardappelen zullen gaar zijn en wellicht uit elkaar vallen. Dit zorgt voor wat binding. Snij de kool fijn en voeg toe. Gaar een paar minuten in de soep. Serveer de soep met een scheut goede olijfolie en wat stukken stevig brood die je even in de oven roostert.
Tip: Voeg wat lekker wat cannellini bonen toe.