Alle tekenen dat je met een narcist aan het daten bent
Helaas heb ik maar al te veel ervaring als het gaat om daten met een narcist.
Niet dat de ex in kwestie dat ooit van zichzelf zou toegeven, maar het kan niet anders dat deze wisselvallige, snel geïrriteerde en manipulatieve man in ieder geval trekjes van een narcistische persoonlijkheidsstoornis in zich heeft. Zelf kwam ik daar véél te laat achter en daardoor heb ik me een jaar lang doodongelukkig gevoeld in onze relatie. Het goede nieuws: het overkomt je daarna nooit meer. Toch is voorkomen in dit geval beter dan genezen, dus let goed op de volgende tekenen als je bang bent dat je een narcist aan de haak hebt geslagen.
De eerste ontmoeting
Narcisten zijn in het begin charismatisch, stralen zelfvertrouwen uit en scoren goed bij de andere sekse. Ze hebben veel seksuele partners gehad, starten makkelijk nieuwe relaties en tonen weinig emotionele verbondenheid. Ze zijn ongevoelig voor intimiteit en vermijden diepgaande gesprekken, waardoor relaties met hen vaak oppervlakkig blijven.
Hij/zij voelt zich beter dan ieder ander
Het vermoeden is dat narcisten weinig spiegelneuronen hebben (die neemt gedrag van anderen waar), wat hun gebrek aan empathie verklaart. Ze missen verantwoordelijkheidsgevoel en tonen weinig waardering voor anderen. Overtuigd van hun eigen superioriteit compenseren ze een gebrek aan zelfvertrouwen met arrogantie. Hun focus ligt op imagodoelen in plaats van op compassiedoelen, waardoor ze hun partner eerder als statusobject dan als geliefde zien. Emotionele situaties vermijden ze liever, waardoor ze afhaken wanneer iemand iets emotioneels meemaakt. Hun inlevingsvermogen is onderontwikkeld, en ze zetten anderen in voor hun eigen plannen zonder rekening te houden met de behoeften van andere partijen.
Gaslighting, macht en controle
Narcisten zijn uit op eigen voordeel en eisen privileges op vanwege hun vermeende bijzondere kwaliteiten (die ze vaak alleen zelf zien), terwijl ze anderen laten geloven in hun goede bedoelingen door gaslighting. Dit is iets waar ze heel goed in zijn. Ze wijzen anderen vaak de schuld toe en zien zichzelf als slachtoffers, waarbij ze liefde als een spel beschouwen en emotionele afstand bewaren om onafhankelijk te blijven. Ze hebben een sterke behoefte aan aandacht, bewondering en erkenning, maar tonen minder interesse in sympathie of verbondenheid. Hun verlangen naar macht en controle maakt hen vaak jaloers en gek genoeg zijn ze bang om verlaten te worden, terwijl ze op hun beurt hun partner eerder als een aanhang dan als een gelijkwaardige partner beschouwen.
Liegen en woede
Narcisten vertonen vaak leugenachtig gedrag, draaien om de waarheid heen en breken regelmatig beloftes. Ze kunnen dwangmatig liegen en zelfs zichzelf overtuigen van de onwaarheden die ze uitspreken. Daarnaast isoleren ze hun partner vaak van vrienden en familie, spelen ze mensen tegen elkaar uit en controleren ze hun partner voortdurend om hun liefde te testen. Kritiek vanuit de partner of gebrek aan erkenning leidt vaak tot extreme woede, waarbij ze vijandig gedrag vertonen, zoals iemand compleet negeren. Hun narcistische krenking leidt vaak tot conflicten met anderen, omdat ze willen dat alles volgens hun visie verloopt en woede vertonen bij tegenspraak of kritiek. Het ontbreekt hen aan berouw en zelfreflectie; wanneer ze doen alsof ze spijt hebben, is het vaak een manipulatieve zet om anderen te beïnvloeden, niet omdat ze zich echt rot voelen over de situatie.
Bron: Psychologie Magazine