Seasons greetings voor Theresa May

 

Als Brigitte iemand een lintje mocht opspelden voor ‘knokker van 2018’, dan stond ze morgen op de stoep van Downing Street nummer 10.

 

 

Geachte mevrouw May, beste Theresa,

 

Maakt u zich vooral geen zorgen dat ik – of all people – u op de valreep van het oude jaar ook nog eens ga doorzagen over de Brexit. Daarover kan ik alleen maar zeggen dat ik inmiddels de draad een beetje kwijt ben en dat ik het alleen maar super bewonderenswaardig vind dat u die kar al zolang trekt, terwijl u zelf niet eens zo’n voorstander van die hele Brexit was. Allemachtig, wat hebt u lopen knokken in 2018. Het is dan ook daarover, dat ik u schrijf. Want als ik iemand een lintje mocht opspelden voor ‘knokker van 2018’, dan stond ik morgen bij u op de stoep van Downing Street nummer 10.

 

Ongelofelijk vind ik het, wat u voor uw kiezen hebt gekregen. Onderhandelen met die stroperige EU, aftasten of al die regeringsleiders u een beetje ter wille wilden zijn, tot diep in de nacht bakkeleien over de kleine lettertjes. En als u dan eindelijk weer genoeg voor elkaar had gebokst om de oversteek van het vasteland naar uw koninkrijk te maken, dan wachtte daar telkens dat Lagerhuis. Wat een poppenkast is dat zeg! Wij bewoners van het vasteland hebben altijd de indruk gehad dat de Britten een keurig volkje zijn. Wachten in de rij en geaffecteerd praten en zo, dat is wat wij meekregen. En ook wel dat het een beetje een stijve boel is in uw land. Maar in dat Lagerhuis is van een stijve boel dus echt geen enkele sprake. Een op hol geslagen bende is het eerder. Met bij tijd en wijle een partijtje moddersmijten waar onze Wilders/Pechtold en consorten nog een puntje aan kunnen zuigen.

 

Waar ik niet bij kan, lieve mevrouw May, is hoe u dit allemaal kon pareren. Hoe u zelfs standhield na de vertrouwensstemming. Gewoon de dag erna weer in een vliegtuig stappen om zieltjes te winnen alsof er niets was gebeurd. Ik zou toch echt al lang de pleiterik hebben gemaakt en iemand anders die Brexitkar hebben laten voortsleuren. Want hoe sterk u ook moge zijn, dit avontuur gaat u heus niet in de koude kleren zitten en dat is u aan te zien ook. Ik heb foto’s bekeken van vóór uw aantreden als premier en die vergeleken met de meest recente foto’s. ‘Uitgewoond’ was het eerste woord dat bij me opkwam. Dus ik hoop dat u een beetje kunt bijtanken in de kerstvakantie. Dat u wordt gepamperd en heel veel en heel lang kunt slapen. Dat er misschien een schoonheidsspecialiste bij u langs kan komen om de wallen onder uw ogen weg te masseren. En een masseuse om de stress uit uw lijf te strijken. En dat u er onder al dat relaxen nog eens goed over nadenkt of dit nou echt is wat u wilt met uw leven. Gewoon als reality check. Voordat de man met de hamer komt en het zomaar ook ineens te laat kan zijn.

 

Happy holidays en lieve groeten van,

 

Brigitte  

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans