Scheidingen en kerstdagen

 

Kerstmis is nét wat lastiger als je gescheiden families hebt

In ons land zijn er zo’n 1 miljoen volwassenen die gescheiden families hebben. Of ze zijn zelf uit elkaar gegaan óf hun ouders zijn niet meer bij elkaar. En dat betekent: de kerstdagen moeten verdeeld worden.

 

Dit zorgt bij velen voor veel frustratie en ergernissen. Want waneer ga je naar welke familie? En past het, zeker met een schoonfamilie erbij, wel in die twee kerstdagen? Kibbelen over welke kinderen bij wie zijn op welke dag, of het dit jaar weer ‘jouw beurt’ is of niet, of je wel of niet te veel cadeaus aan de kids geeft en ze verwent… Een bak vol irritaties ligt juist in deze tijd op de loer. Herkenbare zaken voor iedereen die gescheiden families heeft. Helemaal niet leuk om over na te denken en toch hebben zoveel mensen ermee te maken. En beslist geen warme kerstgedachte. 

 

Daarom vinden veel mensen de feestdagen (stiekem) helemaal niet leuk. Hoewel anderen er erg naar uitkijken, bestaat er zoiets als een ‘feestdagendepressie’. Velen onder ons kunnen namelijk erg somber worden omdat ze juist in deze tijd van het jaar geconfronteerd worden met het feit dat ze zijn gescheiden, dat hun ouders plotseling uit elkaar zijn, dat ze (nog) geen nieuwe partner hebben… Mensen die al een beetje vatbaar zijn voor een seizoensdip, kunnen zich extra down voelen tijdens kerst en Oud & Nieuw. De gedachte van wéér een nieuw jaar waarin alles met een zooitje begint… Het valt niet mee. Daarom wordt bijvoorbeeld de ‘depressielijn’ (waar mensen naartoe kunnen bellen als ze het even niet meer zien zitten) extra bemand rond deze dagen.

 

In januari is het trouwens hoogseizoen bij advocaten – dan scheiden de meeste stellen. De feestdagen lijkt dan de druppel te zijn geweest die de emmer doet overlopen. Een schrale troost voor ieder met een gebroken gezin: ook in families waar iedereen nog wél samen is, zijn er natuurlijk ruzies en irritaties. 

Dus het is niet per se gemakkelijker wanneer je geen gescheiden ouders hebt of wanneer je zelf nog samen bent met je man. Maar ja, het helpt natuurlijk wel mee, voor die fijne kerstsfeer. 

Wij zeggen: zoals met alles, probeer er zélf gewoon het beste van te maken en zet je mooiste glimlach op. Voor je het weet is het weer februari. 

 

Handige tips voor als je zelf een gescheiden gezin hebt en de feestdagen wel zo gezellig door wilt komen:

 

  • Begin op tijd met overleggen. Bespreek maanden van tevoren al welke kerstdag je waar viert en met wie, dan kan daar geen onduidelijkheid over ontstaan. Scheelt echt een hoop geruzie en gekat.
  • Hou het overzichtelijk. Maak het zeker voor jonge kinderen niet al te ingewikkeld, met het kerstontbijt bij de een en het diner bij de ander, bijvoorbeeld. Vier je de kerstdagen bij de ene ouder en de jaarwisseling bij de ander,  dan kun je dat volgend jaar gewoon omruilen. En dan krijgt de ander weer het lange paasweekend, bijvoorbeeld.
  • Ga niet overal zomaar vanuit. Als je tot nu toe elk jaar kerstavond bij jouw familie viert, denk dan niet klakkeloos dat dat dit jaar ook weer zo is. Overleg alles, zodat je niet net voor de kerstdagen nog wordt teleurgesteld. 
  • Doe niet alles dubbel: je kunt nu eenmaal niet alle kersttradities bij beide families in stand houden. Samen koekjes bakken is leuk, maar niet bij vier families na elkaar. Kies wat je bij welke familie doet.  

 

 

 

Door Redactie Franska