Sardinehapjes met wittebonenpuree en basilicumolie

 

Dit heb je nodig

(voor 4 personen)

  • 10 verse basilicumblaadjes
  • 1/2 dl olijfolie
  • zout
  • limoensap
  • 250 g uitgelekte witte bonen uit een pot
  • 1 el mayonaise
  • 3 el olijfolie
  • 10 fijngehakte, zongedroogde tomaatjes,
  • 2 blikjes sardines in water of olijfolie van 120 g, uitgelekt dunne crackers
  • zeezout
  • basilicumblaadjes voor garnering

 

Zo maak je het

Maak eerst de basilicumolie. Draai in een keukenmachine of met een staafmixer de blaadjes met de olie fijn. (De blaadjes in een vijzel fijnwrijven met wat zout, peper en olie geeft een vollere, romige smaak.) Breng de olie verder op smaak met wat druppels limoensap.

Doe de bonen in een vergiet en spoel af. Laat goed uitlekken. Draai van de witte bonen een puree met de mayonaise en een scheut olijfolie. Schep de zongedroogde tomaat door de puree. Breng op smaak met peper en zout.

 

Verdeel de sardines over de crackers. Verdeel de witte-bonenpuree over de sardines. Verdeel wat basilicumolie en zeezout op de puree. Garneer de hapjes met wat gescheurde blaadjes basilicum.

 

Ook lekker:  Sardinehapjes met kikkererwtenpuree en gepofte knoflook

 

Eet smakelijk!

 

Uit: Vis uit blik,
Bart van Olphen,
Kosmos Uitgevers, 
€ 10
Tekst en foodfotografie:
Jaap van Rijn
Concept, tekst en recepten:
Bart van Olphen