Ryanne van Dorst is geen typisch televisiemeisje

 

Deze paradijsvogel is een verademing op de Nederlandse televisie

 

 

Misschien heb je haar ooit weleens in een talkshow voorbij zien komen. Ryanne van Dorst: lang zwart haar, een zwartleren jack en meestal ook een biertje voor haar neus, tegen de zenuwen. Met een onvervalste Rotterdamse tongval geeft ze haar mening en die is werkelijk verfrissend.

 
Opeens was ze er – eerst als zangeres Ellen Bandita en later als zichzelf. Ryanne. Geen typisch televisiemeisje. Waar ze vandaan kwam weet ik niet meer precies maar opeens zat ze bij De wereld draait door. En ik bleef gefascineerd naar haar kijken. Wars van pretenties en glamour zat ze daar heerlijk zichzelf te zijn. En juist door haar onbevangenheid en humor ontstaat er een leuk gesprek.

 
Daarna deed ze mee aan De slimste mens, werd ze een van de smaakmakers van Ranking the stars en haalde ze net niet de finale van Het perfecte plaatje.

 
Een paradijsvogel is ze zeker. Geboren als hermafrodiet is ze niet in een hokje te plaatsen. Ryanne werd als baby geopereerd, behandeld met hormonen en opgevoed als meisje.Ze praat daar open over en heeft er zelfs een televisieprogramma over gemaakt. Geslacht!Dat meteen werd genomineerd voor de Jos Brink Prijs.

 
Op dit moment is ze te zien in Nachtdieren. In een oldtimer rijdt ze ’s nachts dwars door Nederland op zoek naar mensen met een bijzonder verhaal die juist wakker zijn als de rest van het land op een oor ligt. Zo voert ze de mooiste gesprekken met daklozen, kunstenaars, nachtzusters of studenten die na een nachtje doorzakken weer op weg naar huis zijn. Het programma stond vorig jaar na het eerste seizoen al op de shortlist voor de Nipkowschijf. Niet slecht voor een beginnend televisiemaker, toch?
 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit