Ristretto, cortado of al vetro?

Staand aan de bar drink je in Italië je bakkie. Maar welke wil je ook alweer?

 

‘Il caffè deve essere nero come il diavolo, bollente come l’inferno e dolce come l‘amore’

‘Koffie moet zo zwart zijn als de duivel, zo heet als de hel en zo zoet als de liefde’

 

Dat Italiaans ontbijten anders is dan op z’n Hollands moge duidelijk zijn. In Nederland is het zoetst wat we bij het ontbijt naar binnen krijgen vaak een boterham met hagelslag. Italianen daarentegen staan bekend om hun mierzoete ontbijt. Cappuccino’s en espresso’s (mét een flinke schep suiker) worden binnen enkele minuten opgeslurpt en de cornetti (zoete croissants) gaan letterlijk als zoete broodjes over de toonbank. Voordat je van huis vertrekt eet je snel twee biscotti (koekjes) en ontbijten doe je onderweg naar je werk. Daarom is er een politieverordening dat iedere bar om 6 uur ‘s ochtends open moet zijn. Hou je je hier niet aan, dan krijg je een boete. Alhoewel dat wel weer met een sisser kan aflopen ondanks het feit dat je in de ogen van menig Italiaan een doodzonde hebt begaan.

 

Caffè?

Dat bestel je in een bar als je onderweg bent naar je werk of net voordat je de markt op loopt om je boodschappen te doen. Je gaat niet zoals in Nederland aan een tafeltje zitten, maar je drinkt het staand aan de bar, al banco noemen ze dat in Italië. Het kan nog wel eens verwarrend zijn om al die verschillende soorten koffie uit elkaar te houden, daarom zet ik ze voor jullie op een rijtje. Gewoon handig om te weten als je op vakantie bent, en dan kan je ook geen bruta figura (modderfiguur) slaan, want dat is iets waar de Italianen zelf nogal de pest aan hebben. 

 

Italianen drinken ’s ochtends een caffè, dat is wat wij een espresso noemen. Het zijn een paar druppels zwarte koffie in een klein kopje. Varianten hierop zijn:

doppio: gewoon een dubbele espresso

cappuccio doppio caffè: cappuccino met dubbele espresso

lungo: daar krijg je heet water bij zodat je het zelf wat kan aanlengen

al vetro: in een klein glas, dit is in Roma heel trendy

macchiato:  met een wolkje melk 

americano: dit krijg je in een heel grote kop, aangelengd met veel water: deze lijkt het meest op onze kop koffie

 

 

 

 

corretto: met een scheutje sterke drank, grappa in het Noorden en anice in het Zuiden

cortado: met extra warme melk

caffè panna: met slagroom

ristretto: extra sterke espresso

 

En dan de allerlekkerste koffietip: affogato di zabaione, een glas vol verdronken lekkernij. Die kun je ook zelf maken. Schep in een mooi glas twee bolletjes vanille-ijs, hier overheen een grote lepel sabayon, dan een goede scheut notenlikeur en als laatste een gloeiendhete espresso.
 

P.S. Ken je de favoriete barvrouw van Adje al? Lees hier het artikel.

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.

  Sfeerbeeld: Getty Images