Revalidatie voor je neus

 

Heb jij corona gehad en hebben je smaakpapillen een opdonder gehad? Dan heb ik misschien een oplossing voor je.

 

 

Gelukkig heb ik het virus tot op heden nog weten te ontduiken. Ik loop met een grote boog om mensen heen die ook maar neigen naar een kuchje. En als er iemand achter mij in de rij van de super niest, dan krimp ik in elkaar. Zo geen zin in corona. En al helemaal niet in de naweeën die veel mensen eraan overhouden.

 

Want duizenden mensen hebben na corona last van geur- en smaakverlies. Hun kopje koffie ruikt opeens naar vers uitgerold asfalt. Ze worden niet goed van de geur van pindakaas of lusten opeens geen aardbeien meer. Sommige pechvogels proeven of ruiken bijna niets meer behalve een paar basissmaken zoals zout, zuur of zoet. Maar juist de aroma’s die je eten zo lekker maken zijn verdwenen of vervangen door heel rare geuren zoals die van een volle asbak of bedorven vis.

 

Bij de meesten komt het reuk- en smaakvermogen redelijk snel weer terug, maar er zijn ook mensen die al maanden niks meer proeven. Heel vervelend, helemaal als je zo’n lekkerbek bent als ik. Dan is er niks aan, aan een fijn kaasje en wijntje als borrel, en waarom zou je je best doen om lekker te koken als je toch niks kunt proeven?

 

Het zal je maar gebeuren zeg, dat je neus je zo voor de gek houdt. Want dan kun je nu dingen eten die je voorheen ronduit vies vond, maar je kunt er ook psychische klachten van krijgen. Want hoe naar is het als je de o zo bekende geur van je kind of je geliefde niet meer herkent?

 

Gelukkig kun je er wel wat aan doen. Door consequent een paar keer per dag, liefst voor je gaat slapen, te ruiken aan bekende geurtjes zoals koffie, basilicum of eucalyptusolie train je je reukvermogen. Een soort revalidatie voor je neus dus.

 

Wil je meer weten? Kijk dan op de website van neus.nu  Hier vind je ook meer informatie over de reuktraining

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit