Red velvet cake

 

 

De red velvet cake staat op de kaart van bijna elke zich zelf respecterende lunchtent of taartenwinkel. Niet gek ook, want als hij mooi smeuïg is, en er een goede laag frosting op zit, is dit ook een van mijn favoriete cakes.

 

Dit heb je nodig:

Voor de cake

  • 280 gram bloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 400 gram suiker
  • 230 milliliter zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 230 milliliter karnemelk
  • 2 theelepels vanille-extract
  • rode kleurstof (poeder of vloeistof is beide goed)
  • 1 theelepel natuurazijn
  • 125 milliliter hete koffie
     

Voor de frosting

  • 250 gram boter, op kamertemperatuur
  • 400 gram mon chou roomkaas, op kamertemperatuur
  • 500 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed twee springvormen van 24 centimeter, de bodem met  bakpapier, zijkanten (ring) heel dun met boter insmeren en bloem bestuiven.  Heb je maar een bakvorm? Of passen er geen 2 tegelijk in de oven? Geen probleem, je kunt de lagen ook om de beurt bakken.

 

Doe de bloem, baking soda, bakpoeder, cacao en zout in een mengkom en roer door elkaar. Zet apart.

 

Doe de suiker en zonnebloemolie in een grote mengkom en mix goed. Voeg aan het suikermengsel de eieren, karnemelk, vanille en kleurstof toe. Voeg de kleurstof beetje bij beetje toe, tot het de kleur krijgt die je wil. Roer de koffie en azijn door het mengsel.

 

Voeg nu al roerend, beetje bij beetje de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten, meng elke keer tot alles is opgenomen. Verdeel het beslag over de twee vormen. Bak de cakes 30-40 minuten. Prik na 25 minuten met een satéprikker in de cake, is de prikker droog als deze er uit komt of met korrels cake, dan is hij klaar. Zo niet dan na 5 min nog een keer kijken. Zet de oven pas uit als de cake gaar is en laat daarna de cake nog 5 minuten in de oven afkoelen.

 

Afkoelen

Laat de cake even afkoelen in de vorm en ga dan heel voorzichtig met een mes langs de zijkanten en maak de cake los. 

 

Haal de cake uit de vorm laat helemaal afkoelen tot kamertemperatuur (ongeveer een uur), het liefst op een afkoelrek. Bak dan eventueel de 2e cake. Maak ondertussen de frosting.

 

Frosting

Mix de boter en roomkaas 2-3 minuten, tot je een luchtig mengsel hebt. Spatel beetje bij beetje de poedersuiker erdoor. Het kan zijn dat je niet alle suiker nodig hebt, proef vooral ondertussen of je hem zoet genoeg vindt. Voeg op het laatst het vanille-extract toe.

 

Begin echt pas met de cake in elkaar zetten, als beide lagen goed zijn afgekoeld. Als je dit niet doet, smelt de frosting en wordt het een grote kliederboel en zakt de taart in elkaar.

 

Doe een flinke dot frosting (1/3 van de hoeveelheid) op de eerste laag cake en spreid het uit met een paletmes (als je die niet hebt, gebruik je een lepel). Leg de tweede laag cake erop en smeer de rest van de frosting uit over de boven- en zijkant van de cake.

 

Zet de cake nog minstens een half uurtje in de koelkast, zodat de frosting iets op kan stijven.

 

Eet smakelijk!

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl