Zo maak je Surinaamse BBR
- Kook het zoutvlees (te koop bij een Surinaamse winkel) uit en snij in stukjes.
Verhit een pan met dikke bodem, smelt de margarine hierin en fruit de ui, knoflook en Spaanse peper tot de ui zacht en glazig is. - Doe de stukjes tomaat erbij en bak het mengsel 1 minuut door.
- Ontvel de drumsticks en haal het vlees van het bot.
- Voeg het vlees en de kip toe en schep het door het uimengsel.
- Wanneer het vlees is aangebraden, de bruinen bonen met het weekwater en het bouillonblokje toevoegen. Uitgelekte bruine bonen uit pot of blik mag dus ook, als je dat makkelijker vindt. Roer het geheel goed om.
- Laat het geheel aan de kook komen en laat het vervolgens ongeveer 1 uur sudderen tot de bonen en het vlees gaar zijn.
- Maak de soep op smaak af met zout en peper en strooi er op het laatst de selderij over. Serveer met rijst (bereiden volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking) en eventueel de kouseband.
Zo maak je Surinaamse kouseband
Maak de kouseband schoon en snij in stukjes. Snipper de ui en de knoflook. Fruit de ui en de knoflook in de roomboter (ik gebruik echt lekker veel boter) goudbruin en doe er de maggiblokjes bij. Voeg de kouseband toe en bak ze al omscheppende op hoog vuur 7-10 minuten mee. De kouseband moet echt knapperig blijven. Breng op smaak met zwarte peper.