Zo maak je het
Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit ’m tot een temperatuur van 110 °C is bereikt. Ontvlies de spareribs door een kruiskopschroevendraaier tussen het longvlies en het bot aan de achterzijde van de rack te steken. Wrik de schroevendraaier voorzichtig heen en weer tot deze over de gehele breedte tussen vlies en bot zit. Trek hem dan naar je toe en haal zo het hele vlies van de rack af. Bestrooi de ribben aan beide zijden gelijkmatig met de tropical pork rub. Voeg de geweekte rookhoutsnippers toe aan de gloeiende kolen, leg de gekruide spareribs op de BBQ en sluit de deksel. Gaar de ribben in 2 uur, waarbij je ze om het half uur natspuit met het mengsel van appelsap en appelciderazijn in een sprayflesje. Na circa 2 uur, als ze mooi goudbruin van kleur zijn, verpak je de ribben in aluminiumfolie, waarbij je ze voor het dichtvouwen nog één keer goed natspuit. Gaar de ribben circa 1½ uur verder in de folie. Maak ondertussen de goudbesabrikozensaus door in een steelpannetje de goudbessen en rode peper met het water te stoven tot de bessen zacht zijn geworden. Pureer met een staafmixer. Voeg de overige ingrediënten toe en roer goed door tot de boter en jam volledig zijn opgelost.
Haal de spareribs uit de folie zodra ze een kerntemperatuur van 72 °C hebben bereikt. Kwast ze in met de warme goudbesabrikozensaus en laat nog 5-10 minuten op de BBQ liggen zodat de saus goed hecht en een beetje indikt op de ribben. Serveer met je favoriete side dishes.
Eet smakelijk!