Voorbereiding: 30 minuten
Baktijd: 30 minuten
Dit heb je nodig
- boter (om in te vetten)
- 500 g zelfrijzend bakmeel, plus een beetje extra om te bestuiven
- 500 g fijne tafelsuiker
- 1 tl bakpoeder
- 3 eieren en 2 eidooiers
- plukje saffraan, gekneusd
- 250 g ongepelde amandelen
- zout
Zo maak je het
Traditioneel werden deze koekjes altijd met ongepelde amandelen gemaakt. In sommige recepten, waaronder het origineel van Mattei, zitten 20 g fijngehakte pijnboompitten, die de koekjes een aparte structuur geven. Echte cantucci werden gemaakt van brooddeeg, suiker, anijszaad en olie.
Verhit de oven tot 160 °C/gasovenstand 3. Vet twee bakplaten in met boter en bestuif ze met bloem.
Zeef bakmeel, suiker, bakpoeder en een snufje zout in een bergje op een schoon werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Breek 2 eieren in het kuiltje en doe er de dooiers en saffraan bij.Werk de droge ingrediënten eerst geleidelijk met de hand door de eieren en meng er daarna de amandelen door.
Stuif wat bloem op uw handen en rol kleine stukjes deeg in lange, 2-3 cm brede en 1 cm dikke worsten. Leg de deegworsten op de geprepareerde bakplaten. Kluts het resterende ei in een kommetje, kwast er de bovenkant van de deegworsten mee in en zet die 30 minuten in de oven. Haal ze eruit en snijd ze diagonaal in 3-4 cm lange stukjes. Laat de koekjes volledig afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte koektrommel.
Eet smakelijk!
Receptuur:
De Zilveren Lepel – Toscane
€35 Bol.com