Recept: De beste wontons uit Szechuan met chili-olie
Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Recept: De beste wontons uit Szechuan met chili-olie.
Als wij aan Aziatisch comfortfood denken, dromen we weg bij een kom stomende ramen, bij dumplings en noedels. Maar we fantaseren ook over wontons en fluffy gevulde buns. Maar hoe maak je deze gerechten nou gemakkelijk zelf? Pippa Middlehurst legt je in haar nieuwe boek Dumplings & Noedels stap voor stap de technieken uit (handig: met bijbehorende foto’s) en leert je onder andere hoe je verschillende soorten noedels en wontons zoals deze uit Szechuan maakt.
INGREDIËNTEN
Voor 25 tot 30 dumplings
1 pak wontonvellen (vers, of diepvries en ontdooid)
Voor de vulling
- 400 g varkensgehakt (>15% vet)
- 2,5 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
- 1 teen knoflook, geraspt
- 1 tl sesamolie
- 1 el lichte sojasaus
- 2 el Shaoxing rijstwijn
- 1⁄2 tl lichtbruine basterdsuiker
- 1 el jalapeño inmaakvocht (uit de pot)
- snuf versgemalen witte peper
- 1⁄2 tl fijn zeezout
- 1 bos Chinese bieslook, in dunne ringen (of 100 gram prei, alleen het groene gedeelte, fijngesneden)
- 4 el ingemaakte jalapeños uit pot, in kleine blokjes
Voor de chilisaus
- 4 el lichte sojasaus
- 4 el Chinkiang zwarte rijstazijn
- 6 el chili-olie of Lao Gan Ma knapperige chilisaus
- 2 tl sesampasta (of tahin)
- 1 el lichtbruine basterdsuiker 1 teen knoflook, geraspt
Voor erbij
- 2 lente-uien, fijngesneden
- 1 tl versgemalen Szechuan peperkorrels
- 1 el sesamzaad, geroosterd
- 1 kleine handvol koriander, gehakt (optioneel)
Verder nodig
- staande mixer (optioneel)
- blender of staafmixer (optioneel)
Pippa: “Het slagen van dit gerecht hangt af van twee dingen – een goede chili-olie en een wontonvulling vol smaak. De rest gaat vanzelf. Eet deze wontons het liefst in je eentje, met een lepel, uit een grote kom en mét servet. Deze wontons zijn geschikt om in te vriezen, dus maak een voorraad op een rustige zondagmiddag en verheug je er alvast op om ze te eten tijdens een saaie, doordeweekse avond. Je kunt de saus van tevoren maken en in een luchtdicht afgesloten pot in de koelkast bewaren. De ultieme self-care meal prep!”
- Zo maak je de wontons uit Szechuan met chili-olie
- Doe alle ingrediënten, behalve de bieslook en de ingemaakte jalapeños, in een grote mengkom of in de kom van een staande mixer. Roer het gehaktmengsel stevig in één richting tot een kleverige, lichtgekleurde massa in ongeveer 5 minuten met de hand of in 2 tot 3 minuten met deeghaken in de staande mixer. Het varkensgehakt moet het vocht helemaal opnemen; voeg 2 eetlepels water toe als het geen deeg wordt en blijf roeren. Schep de bieslook en de ingemaakte jalapeños door de vleesvulling.
- Pak de wontonvellen en een kopje water. Schep een theelepel vulling in het midden van een wontonvel. Doop je vinger in het water en bevochtig de rand van het wontonvel. Vouw de wonton en leg de gevulde wontons op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Meng alle ingrediënten voor de chilisaus. Ik vind het handig om dit te doen in een blender of met een staafmixer, maar het kan ook met een vork of garde. Let er wel op dat de sesampasta (of tahin) helemaal wordt opgenomen in de saus (de saus kan een beetje korrelig worden).
- Breng water in een steelpan aan de kook en voeg de wontons toe. De wontons zijn klaar als ze naar boven komen drijven – dit doen ze na 4 tot 5 minuten. Schep met een schuimspaan de wontons uit de pan.
- Serveer ze met de chilisaus, bestrooid met de lente-ui, Szechuan peper, het geroosterd sesamzaad en eventueel de gehakte koriander.
Titel: Dumplings & Noedels
Auteur: Pippa Middlehurst
Prijs: €22,50
Uitgeverij: Good Cook