Recept: Cripsy Vietnamese pannenkoeken

 

Bánh xèo: je vindt de knapperige pannenkoeken met kokosmelk in Vietnam overal op straat, maar met dit recept uit het boek Miljuschka’s Street Food Vietnam maak je ze in een handomdraai thuis. Eenmaal onder de knie wordt dit een favoriet recept. Let maar op.

 

Door de rijstebloem zijn deze pannenkoekjes onwijs knapperig en door het bruiswater ook nog eens heel luchtig. The best of both worlds. Voor het recept heb je Vietnamees gesmoord buikspek nodig, iets wat je misschien niet altijd in huis hebt. Ik niet in ieder geval. Als je echt all out wil gaan, maak dan dit Vietnamese buikspek, maar je kunt het ook weglaten. Alleen met garnalen is het ook al heerlijk en nog gezond ook.

 

Ingrediënten

  • 150 g rijstebloem
  • ½ tl kurkuma
  • 125 ml kokosmelk
  • 250 ml bruiswater
  • 1 el vissaus
  • 2 lente-uien
  • 350 g Vietnamees buikspek (gegaard)
  • olie om in te bakken
  • 200 g taugé
  • 250 g gekookte garnalen
  • ½ krop sla
  • 8 rijstvellen
  • gemengde groene kruiden (koriander, lange koriander, munt, Thaise basilicum)
  • nước mắm chấm (Vietnamese dipsaus)

Benodigdheden

  • rooster

 

Zo maak je het
Zorg dat je naast alle ingrediënten ook cocktailprikkers hebt, een bakplaat bekleed met bakpapier en een spuitzak met stervormige mond.

 

Voorbereiding: 30 min.
Bereiding: 15 min
Personen: 2 – 4

 

 

Bereidingswijze
1. Meng in een kom de rijstebloem, kurkuma, kokosmelk, het bruiswater en de vissaus. Roer goed tot er geen klontjes meer zijn. Laat het beslag 20 minuten rusten.

 

2. Snijd intussen de lente-uien fijn en het buikspek in plakjes. Verhit een koekenpan met dikke bodem op het vuur. Voeg een eetlepel olie toe en vervolgens een soeplepel beslag (circa 65 gram). Beweeg de pan zodat het beslag mooi over de pan verdeeld is. Pak de pannenkoek circa 2 minuten.

 

3. Verdeel een handje taugé, wat garnalen, lente-ui en plakjes buikspek over de bovenkant. Bak de pannenkoek nog 2-3 minuten tot de randen bruin kleuren en krokant worden. Vouw de pannenkoek dubbel en laat uitlekken op een rooster. Herhaal dit tot het beslag op is.

 

4. Pluk de bladeren van de sla. Doop een rijstvel enkele seconden in lauw water en leg hier een gevouwen pannenkoekje, sla en kruiden op. Rol het geheel op en dip rijkelijk in de nước mắm chấm.