Hoezo gaan al die prinsesjes naar ’t gym?

 

Had jij dat ook? Dat je die vrolijke Ariane met haar verse fiets op de eerste middelbare schooldag zag fietsen en dacht: hoezo gaan al die meisjes zo lachend naar het gymnasium?

 

Heel fijn hoor, chapeau, maar niet in elk gezin gaan alle koters in een soepele beweging richting het hoogst haalbare. Onze koningin had een beugel, hoe leuk voor de voorbeeldfunctie zou het zijn als een van de prinsesjes naar de havo zou gaan, of het VMBO?

 

Tuurlijk, ik snap best dat als je een bolleboosje hebt gebaard, je die niet naar een lager niveau stuurt om maar te laten zien aan het volk dat ook dat geoorloofd is in koninklijke kringen. Maar toch. Zit er iets in het koninklijke water? Knijpen leraren een oogje toe? Krijgen ze net zo lang bijles tot ze het beoogde niveau halen?

 

Gelukkig vond ik het antwoord in magazine Quest. Het zit zo. Je intelligentie wordt voor 50% erfelijk bepaald. Dus als je ouders slim zijn, bestaat er een aanzienlijke kans dat jij ook een behoorlijk IQ hebt. Verder kun je 20 IQ-punten verdienen. Dat heeft te maken met of je geprikkeld wordt tot ontwikkeling. Veel voorlezen, musea bezoeken, een omgeving die je stimuleert, een goede school… Dat zit natuurlijk wel snor bij de Oranjes.

 

Dank, koning Willem-Alexander. U bleek ook maar gewoon een mens

 

Wel geestig is dat ondanks nature en nurture er toch grote verschillen in intelligentie kunnen zijn binnen een gezin. Zo haalde wijlen prins Friso lachend drie universitaire studies, terwijl onze koning zes jaar nodig had om zijn studie geschiedenis af te ronden. Maar goed, dat vind ik voor de beeldvorming dus weer reuzesterk. Dank, koning Willem-Alexander. U bleek ook maar gewoon een mens met een gezonde dorst naar een biertje en een Oudhollandse dat-tentamen-kan-wel-een-jaartje-wachten-mentaliteit. Voelen wij ons weer heerlijk normaal.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach