Potje pittige aerobic of lekker in bad?
Geloof me: dat bad is bijna net zo goed voor je!
‘Nee. Geen bad,’ zei ik toen de badkamer hier verbouwd werd. ‘Vreet ruimte, warm water en energie en na elk warm bad kun je me opvegen.’ Zogezegd rijp voor de sloop en linea recta mijn mandje in.
Hetgeen dus klopt en hetgeen precies de reden is dat een heet bad volgens recent onderzoek van de University of Coventry bijna net zo goed voor je is als een intensief potje trainen voor de marathon of een pittig klasje aerobic. Ga maar na! Vierduizend jaar geleden gingen de oude Egyptenaren ook al massaal in de tobbe. Lekker lang net niet kopje onder in een gloeiendheet bad en ze waren weer als herboren. Dat komt, zo blijkt nu: warmtetherapieën, waaronder een bubbelbad, kunnen de lichaamstemperatuur verhogen en de bloedsomloop verbeteren, waardoor de bloeddruk omlaaggaat, de bloedsuikerspiegel constant blijft en ontstekingen worden geremd. Hetzelfde effect dat sporten geeft, met dien verstande dat sporten ook voor spieropbouw zorgt en goed is voor je lijn en in bad hangen dus niet.
Voor mensen die oud zijn, geblesseerd, ziek, niet in staat om te bewegen of gewoon aardslui dus best een uitkomst, zo’n bad. Voorwaarde is alleen dat het badwater goed op temperatuur moet blijven zoals in een hot tub of wanneer je de hete kraan constant laat lopen met de stop eruit. De sauna is overigens eveneens een optie. Een studie in Finland toonde aan dat mannen van middelbare leeftijd die vier tot zeven saunasessies per week hadden, vergeleken met mannen die maar eens in de week een sauna pakten, vijftig procent minder risico liepen op fatale hart- en vaatziekten. Daarnaast schijnt een sauna als een antidepressivum te werken en verlaagt saunagebruik de kans op dementie.
Mocht ik ooit nog eens een kamer overhouden of weer eens aan verbouwen toe zijn, dan weet ik het wel en ga ik voor een hot tub én een sauna.
Bron: The Guardian