Posterplakkende vrouwen aller landen verenigt u!

 

Want hoezo ‘Papa heeft mama vermoord met een mes’?

 

 

Affiches met de tekst ‘Papa heeft mama vermoord met een mes’? Of ‘Zij verlaat hem, hij doodt haar’? In Franse steden hoef je er niet lang naar te zoeken en ook in Brussel, Londen en Milaan kun je ze zomaar op straat tegenkomen. Ze zijn het werk van de actiegroep Collages Féminicides, een feministische actiegroep die met confronterende posters aandacht vraagt voor feminicide: moord op een vrouw om het feit dat iemand vrouw is, vaak door een (ex)partner. Pikant detail in deze is dat er vroeger in de Franse media nog meestal van een ‘crime passionnel’ werd gesproken en dat dat nu dus keurig feminicide heet.

 

Het verschil is duidelijk. Maar hoe erg kan het zijn, zou je zeggen? Even de cijfers dan maar. In 2019 werden in Frankrijk 146 vrouwen door hun (ex)vriend of -man om het leven gebracht en dat was een stijging van 21% ten opzichte van 2018. Gemiddeld komt dat neer op elke zestig uur een moord, en die komt aan. Daarbij moeten we nog eens optellen dat er ook elk jaar zo’n 220.000 Franse vrouwen het slachtoffer worden van fysieke of seksuele mishandeling door hun (ex)partner.

 

Amper een jaar geleden verscheen de eerste tekst van Collages Féminicides op een muur in Parijs en daarna ging het rap met de beweging. Zeker nadat oprichter Marguerite Stern gelijkgestemden op haar instagrampagina uitnodigde voor een cursus – vredelievender bestaat bijna niet – posterplakactivisme in haar kraakpand in Parijs. Honderden vrouwen en meisjes gaven er gehoor aan en trokken daarna de straat op om het woord als het ware te verspreiden.

 

Of de zittende president Macron enig idee heeft van de impact van de Franse feministische opleving, is de vraag. Afgelopen zomer benoemde hij bij een herschikking van zijn kabinet een nieuwe minister van binnenlandse zaken, Gérald Darmanin. De man wordt door twee vrouwen beschuldigd van respectievelijk verkrachting en machtsmisbruik. En een voormalige prostituee beweert in 2009 door Darmanin te zijn verkracht in een Parijse hotelkamer in Parijs. Hoewel haar zaak eerst werd geseponeerd, is het onderzoek in juni heropend op last van de hoogste Franse rechtbank. Overal waar de goede man zijn gezicht liet zien werd hij tot voor het zomerreces opgewacht door feministische organisaties. En ook de posterplakkers van Collages Féminicides trakteerden hem geregeld op teksten als ‘Welkom op het ministerie van verkrachting’ en ‘Verkrachters in de gevangenis, niet in de regering’.

 

Dat de affiches ook een keer in onze steden opduiken zal een kwestie van tijd zijn. En of ze iets uithalen, ook daar hoeven we niet aan te twijfelen. Kijk maar even naar #metoo!

 

 

Bron: de Volkskrant

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans