Pittige gehaktballetjes in kleverige chilisaus van Donna Hay

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Pittige gehaktballetjes in kleverige chilisaus van Donna Hay.

 

 

Personen: 4

 

De onbetwiste koningin van makkelijke, overheerlijke gerechten die er ook nog eens spectaculair uitzien: dat is Donna Hay. Australië’s meest geliefde thuiskok en bestsellerauteur heeft een nieuw boek vol met all-in-one koken op zijn allerlekkerst: One Pan Perfect. Wij maakten de pittige gehaktballetjes in kleverige chilisaus, mmm!

 

INGREDIËNTEN

  • 500 g runder- of plantaardig gehakt
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel gochujang (Koreaanse chilipasta) of milde chilipasta
  • 3 lente-uitjes, fijngesneden
  • 1 eetlepel fijngeraspte verse gember
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • gekookte zilvervliesbasmatirijst
  • kimchi, plakjes komkommer, fijngesneden chilipeper en sesamzaad, voor erbij

 

Kleverige chilisaus

  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels rijstwijnazijn
  • 1 eetlepel gochujang (Koreaanse chilipasta) of milde chilipasta
  • 1 eetlepel fijngeraspte verse gember
  • 2 tenen knoflook, fijngeraspt

 

Deze gehaktballetjes smaken naar meer en worden gebakken in een pittige-zoete (maar niet té zoete) saus die ze in een paar minuten omtovert van zero naar hero.

 

Zo maak je de pittige gehaktballetjes

  • Roer het gehakt, de knoflook, gochujang, lente-ui, gember en sesamolie in een kom door elkaar.
  • Neem steeds een eetlepel van dit gehaktmengsel en rol er balletjes van.
  • Verhit een anti aanbak koekenpan op matig vuur.
  • Schenk de plantaardige olie erin en bak de gehaktballetjes 5 minuten, of tot ze rondom bruin zijn.
  • Schenk de kleverige chilisaus erbij en kook 5 minuten; roer af en toe zodat de gehaktballetjes met de saus bedekt raken.
  • Dien de balletjes op met rijst, kimchi en komkommer en garneer met chilipeper en sesamzaad.

 

Zo maak je de kleverige chilisaus

  • Roer de sojasaus, honing, rijstwijnazijn, gochujang, gember en knoflook in een kommetje door elkaar en zet apart.

 

Tip: Gochujang is te vinden in oosterse supermarkten en online. Je kunt ook een milde chilipasta gebruiken.

 

 

Titel: One Pan Perfect
Auteur: Donna Hay
Prijs: €32,99
Uitgever: SPECTRUM
ISBN: 9789000380855

 

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav