Mijn moeder vliegt dit weekend naar New York

 

Mijn moeder is al 35 jaar stewardess bij de KLM. Ze heeft een groot ‘blauw hart’, zoals ze dat zelf noemt.

 

En ook in deze tijden is het voor haar vanzelfsprekend dat ze gewoon blijft vliegen. Vorige week nog ging ze heen en weer naar Curaçao. Ze vloog met een lege kist heen en een bomvolle weer terug. Onder luid gejoel en applaus en ook wat tranen van blijdschap werd de crew als helden op de luchthaven onthaald. Deze passagiers konden eindelijk terug naar Nederland, naar huis.

 

Nu moet mijn moeder aanstaande zaterdag naar New York vliegen. Om Nederlanders op te halen. En dat vind ik toch wel een beetje spannend. Ze is een gezonde, fitte vrouw van 62, maar corona heeft inmiddels bewezen genadeloos te zijn. Ze gaat dan wel niet de stad in, maar slaapt met de hele crew in een hotel op de luchthaven. Ook aan boord worden er maatregelen getroffen. De gangpadstoelen worden niet verkocht en zo mogelijk word de afstand tussen de passagiers en de bemanning groter gemaakt. Mondkapjes worden uitgedeeld (passagiers en crew), die iedereen verplicht moet dragen.

En dan zullen ze weer op Schiphol landen en gaat iedereen z’n eigen weg. Niemand wordt gecheckt op z’n temperatuur of moet verplicht twee weken in quarantaine. En dat vind ik dus te bizar voor woorden. Waar ze in India, Afrika, China en eigenlijk overal ter wereld klaarstaan met thermometers en waar de passagiers die uit een ander land komen verplicht twee weken – thuis – in quarantaine moeten, halen we in Nederland vrolijk iedereen binnen. Met of zonder verhoging, met of zonder neusverkoudheid, met of zonder kuchje. Met of zonder corona.

 

Gelukkig worden er inmiddels ook vragen over gesteld. Zo las ik gisteren dat CDA’er Pieter Heerma zich verbaast over het feit dat er geen enkele vorm van controle op vluchten vanuit brandhaard New York is. En ook kaartte hij aan dat Duitsers en Belgen van plan zijn om tijdens het paasweekend naar Nederland te komen.

 

Beste premier Rutte, moet er geen grenscontrole komen? Of kunt u de grenzen tijdelijk sluiten? En kunt u alstublieft iedereen laten checken die Nederland binnenkomt? Zo erg is het toch niet om ze te verplichten om twee weken in volledige quarantaine te gaan?

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman