Pesten op de werkvloer volgens Vandaag Inside
Met een ‘hou je grote bek, klootzak’ zou het probleem zo opgelost zijn.
Zou hij zelf nog wel weten wat hij uitkraamt zo nu en dan? Bij Vandaag Inside werd er van de week ingehaakt op ‘pesten op de werkvloer’. Ze hadden de onderzoeksresultaten allemaal meegekregen die dag – treiteren, roddelen, uitlachen, kleineren: het gebeurt aan de lopende band op de werkvloer en ruim een kwart van alle werkenden heeft er weleens mee te maken gehad.
’Er worden weleens harde grappen gemaakt,’ beaamt Derksen. ‘Maar als je een flinke meid – of kerel – bent, moet je daar maar tegen kunnen. En als je daar niet tegen kunt moet je een ander baantje zoeken.’ Maar het valt allemaal reuze mee in de praktijk, weet Derksen te melden. Zijn indruk is dat er tegenwoordig heel veel softies zijn die nergens meer tegen kunnen en die niet de guts hebben om te zeggen dat ze niet gediend zijn van dat pestgedrag. Met een ‘hou je grote bek, klootzak’ zou het probleem zo opgelost zijn. Daarbij: in de 39 jaar dat hij leidinggaf aan zo’n 100 mensen heeft hij nooit iets van pesterijen op zijn werkvloer meegemaakt. Dit soort onderzoeken doet hij af als ‘makkelijke rapporten’ en daar is hij überhaupt niet in geïnteresseerd.
Ik denk dat Derksen wat makkelijk praten heeft en dat – mocht dat al de oplossing zijn – lang niet iedereen de ‘grote bek’ heeft die hij voorstaat. Ik heb het in mijn nabije omgeving meegemaakt dat iemand elke werkdag als een kwelling ervaarde. Ze was als gemeenteambtenaar productiever en ijveriger dan haar collega’s en dat werd haar niet in dank afgenomen. Het begon ermee dat er honend tegen haar werd gezegd dat ze een beetje moest inbinden met dat ‘belachelijke werktempo’ van haar. Als ze hogerop wilde komen was dit niet de manier, zo werd haar verzekerd. Ze heeft geprobeerd om uit te leggen dat ze haar werk nu eenmaal met veel plezier deed en dat het haar meer energie kostte om op de rem te moeten trappen dan om gas te geven. Daar wilde niemand van horen. Ook – of misschien juist – haar leidinggevende niet. Ze heeft het een jaar vol kunnen houden en is toen in overspannen toestand thuisgebleven om uiteindelijk haar ontslag in te dienen. Het gevoel om lucht te zijn voor de mensen waar je vijf dagen in de week je leven mee moet delen, raakte haar zo diep dat het op den duur onverdraaglijk werd om nog langer naar haar werk te gaan.
Zou Derksen erbij stilstaan dat pesten geen individuele actie is, maar een groepsproces? En dat als jij degene bent die door de groep wordt verstoten, je wel een héél flinke meid moet zijn en een héél grote bek moet hebben om hiermee te dealen?