Panna cotta-rabarbertaart

 

Halveer je andere gerechten maar, van dit toetje wil je méér!

 

Dit heb je nodig
Taartbodem: 


  • 60 gr ongezouten boter
  • 3 el water
  • 
1 el kristalsuiker
  • 
1 el olie
  • snufje zout
  • 155 gr bloem

 

Panna cotta-vulling: 


  • 480 gr zware room
  • 
1 vanillestokje
  • 50 gr kristalsuiker
  • 
2 1/2 tl gelatinepoeder

Voor de geroosterde vanille-rabarber

  • 450 gr rabarber, schoongemaakt en gesneden
  • 
100 gr kristalsuiker
  • 
scheutje water

 

Zo maak je het 


Verwarm de oven op 215 °C. Voeg in een ovenbestendige kom de boter, het water, 50 gr kristalsuiker, de olie en zout toe. Plaats de kom circa 15 minuten op een bakplaat in het midden van de oven en laat het mengsel koken en de boter bruin worden. Pak de kom uit de oven. Roer met een hittebestendige spatel de bloem goed door het mengsel totdat het een mooie deegstructuur krijgt. Het kan een klein beetje gaan roken. Laat het deeg afkoelen. Vet de bakvorm in en leg het deeg erin. Druk het deeg goed aan in de hoeken en randen. Prik er met een vork gaatjes in. Plaats de bakvorm in de oven en bak het deeg in 15 minuten goudbruin. Haal uit de oven en laat het deeg volledig afkoelen. 
Voeg de zware room en het zaad van het vanillestokje in een pan samen. Klop het mengsel zachtjes tot een geheel. Zet de pan met de room op middelmatig vuur. Begint het roommengsel te pruttelen en ruik je de vanille, haal dan de pan van het vuur en laat het de room 30 minuten rusten. Voeg de kristalsuiker toe en verwarm weer in de pan op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat het niet gaat koken. Haal, als de suiker is opgelost, de pan weer van het vuur en laat een beetje afkoelen. Doe de gelatinepoeder en 3 el water in een kom, en laat ongeveer 5 minuten staan. Voeg deze gelatine toe aan de room en klop het geheel goed door elkaar. Laat de pan vervolgens 10 minuten goed afkoelen. Schep dan de room in de taartvorm en laat 2 uur in de koelkast opstijven. Bak de rabarber in 4 minuten op middelmatig vuur, doe er een scheutje water en 100 gr kristalsuiker bij en laat het sudderen. Haal de pan van het vuur wanneer de rabarber de gewenste zachtheid heeft. Laat de rabarber een klein beetje afkoelen. Haal de taart uit de koelkast en schep de rabarber over de taart heen.

 

Eet smakelijk!