Orgaandonatie is geen gezellig onderwerp voor een stukkie
Maar wel reuzebelangrijk. En daarom moet je het toch even lezen
Na een recordjaar in 2018 daalt het aantal orgaandonaties helaas weer. De cijfers laten zien dat het aantal met zes procent is teruggelopen. Nederland bungelt zelfs een beetje onderaan het lijstje van het aantal Europese orgaandonoren in 2018. En je zal maar een hart, alvleesklier of nieuwe nieren nodig hebben.
In juli van dit jaar treedt de nieuwe donorwet in werking. Alle Nederlandersvan achttien jaar en ouderworden gevraagd om een keuze te maken over orgaandonatie. Als je niet reageert krijg je een herinnering om alsnog je keuze vast te leggen. Heb je dan zes weken na deze herinnering nog altijd niet gereageerd, dan word je in het donorregister geregistreerd onder het kopje ‘geen bezwaar’ en ben je dus automatisch donor. Je familie mag dan altijd nog bezwaar tegen jouw keuze maken.
Liever niet natuurlijk, want er wachten nog zoveel mensen. Uiteraard ga je ervanuit dat je hoogbejaard wordt. En dat je nooit met de dood van een geliefde te maken krijgt. Maar soms loopt het anders en moet je op een van de moeilijkste momenten van je leven beslissen of jouw overleden dierbare donor mag zijn. Vanwege de tijdsdruk kun je daar dan niet dagen over nadenken.
Maar als je de keuze van je partner niet kent, hoe kun je dan zo’n beslissing nemen? En daar zit ‘m nu ook net de moeilijkheid. Het is geen gezellig onderwerp om te bespreken, wel reuzebelangrijk. Dus ga het gesprek met elkaar aan zodat je weet wat je moet doen. Want draai het eens om: als je zelf ernstig ziek wordt dan hoop je natuurlijk ook dat je kunt blijven leven omdat iemand anders zo genereus is geweest een orgaan af te staan.
Als je iets wil ontvangen, kun je ook iets geven.Iedereen is vrij om te kiezen. Maar leg die keus vast in het donorregister en deel hem met de mensen die je liefhebt. Doen hoor!
Voor meer informatie kun je kijken op www.hoewerktorgaandonatie.nl
Bron: NOS