Open hiring

 

Zonder lastige vragen over je verleden gewoon weer aan de bak?

 

 

 

Daar is dit op bedacht!

 

Hoe zal dat voelen? Als je weer aan het werk wilt nadat je even van de radar was omdat je was vastgelopen, met een burn-out thuis zat, psychische hulp nodig had omdat je het alleen niet meer redde of met justitie in aanraking kwam? Een paar jaar thuisblijven voor de kinderen gaat er bij de meeste werkgevers nog wel in. Maar zo’n gapend gat in je cv kan voor lastige vragen zorgen, mocht het überhaupt al tot een gesprek komen.

 

Maar er is hoop. Over komen waaien uit New York – waar de eigenaar van een browniefabriek voormalig daklozen en dealers de kans wilde geven een nieuw bestaan op te bouwen – en nu ook bij ons waar zo’n twintig mkb-bedrijven het New Yorkse voorbeeld inmiddels hebben gevolgd. Het heet open hiring. Ofwel mensen aannemen volgens het principe van wie het eerst komt wie het eerst maalt, zonder sollicitatiegesprek, zonder eisen te stellen met betrekking tot leeftijd of opleiding en zonder iemand naar een gat in zijn cv te vragen. Wie bovenaan de lijst staat, krijgt meteen een baan, en daarmee eenzelfde arbeidscontract als de mensen die al bij het bedrijf werken.

 

Dat het hier niet om managementbanen gaat, moge duidelijk zijn. Reguliere, laagdrempelige werkplekken met zicht op een vast contract, heet het in de praktijk. De achterliggende gedachte is om zo gemotiveerde werknemers binnen te halen die ze op basis van hun cv nooit uitgenodigd zouden worden.

 

Of er ook nadelen zijn? Ook ongeschikte personen kunnen zich melden. Al schijnt dat in de praktijk reuze mee te vallen omdat werkgevers die meedoen om een duidelijke functieomschrijving wordt gevraagd en mensen heus wel twee keer nadenken voordat ze zich daarop inschrijven. En mocht je denken dat alleen ex-junkies en -criminelen via open hiring weer aan de bak komen, dan heb je het mis. Als je jarenlang een leuke baan had bij een kroeg die de coronacrisis niet overleefde en toch wel weer heel graag iets omhanden wilt hebben: heel veel horecatenten zijn sinds de lockdown weer naarstig op zoek naar personeel waar maar moeilijk aan te komen is. Via open hiring wordt er daarom steeds vaker gezocht naar mensen in de bediening of in de schoonmaak of de afwaskeuken.
In totaal hebben in Nederland honderd mensen via deze weg een contract getekend en er staan er zeker vier keer zoveel op een wachtlijst. Het aantal bedrijven dat ermee experimenteert neemt gestaag toe.

 

Bron: Trouw

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans