Op de volkstuin sloeg de vonk over

 

Pensioen? Nooit doen! Maar wat dan wel? Een moestuin!

 

 

Eenmaal richting de 60 jaar of nog later ga je nadenken over een ander leven. Die vaste baan houdt een keer op, of laten we het breed houden: je dagelijkse werkzaamheden die je geld opleveren voor je hypotheek, auto, gas, water en licht. Iedereen staat het uiteraard vrij om te werken tot ver na zijn tachtigste, maar dat is niet onze cup of tea. Wij willen vrijheid van handelen en doen.

 

IS TOCH HEERLIJK ALS JE NIET MEER NAAR EEN ‘BAAS’ MOET? VOORAL VAN DAT HEILIGE MOETEN WILLEN WE AF.

 

Natuurlijk blijven we bezig, want stilstand is met een been in het graf staan. Lees alle onderzoeken er maar op na: eenmaal gestopt met werken valt 50% spontaan om.

 

Nee, het gaat ons om lekker bezig zijn na je zoveelste werkjaar. Dan zijn er uiteraard nog duizenden dingen om te gaan doen.

 

ONS LIJKT EEN VOLKSTUIN – ALS VOORBEELD – EEN NUTTIGE EN VOORAL AANGENAME BEZIGHEID DIE JE VEEL SOCIAAL CONTACT OPLEVERT PLUS EEN WEKELIJKS MAALTJE SPINAZIE, SPERZIEBONEN OF VERSE BLOEMEN.

 

In Nederland zijn er ongeveer 250.000 volkstuinen, dus er is er altijd eentje bij jou in de buurt. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een moestuin? Op basis van wat Google-onderzoek hierbij de belangrijkste inzichten.

 

Voordelen

  1. Niet duur: Je bent gemiddeld € 0,20 tot 0,40 per vierkante meter per jaar kwijt (in een dorp dan he). Voor een jaar wroeten in de aarde ben je € 20 tot 40 kwijt. Daar komt dan € 15,- contributie bij. Voor een slordige 4 euro maximaal zit je per maand goed.
  2. Je bent de hele dag buiten!
  3. Op de tuin ontmoet je een uiteenlopend pluimage aan mensen dat hier met de handen in de aarde zit.
  4. Extra beweging: schoffelen, planten, wieden, zaaien en oogsten.
  5. Je gaat bewuster en biologisch eten en koken.
  6. Je ziet een pracht aan vlinders, vogels en insecten.
  7. Een moestuin maakt je blij en kun je blijven doen tot je 80e!

 

Nadelen zijn er eigenlijk niet, of je moet geen vieze handen willen krijgen. Beestjes kunnen ook een reden zijn, of te weinig tijd, want een moestuin vergt uiteraard heel wat uurtjes werk. O ja, en je moet een back up hebben tijdens vakanties!

 

Wij zien het wel zitten, dat zaaien en oogsten. Eenmaal ouder kun je dan op een andere manier achter de geraniums gaan zitten. Denk ook vooral aan al die uurtjes in de zon, met een goed boek en een witte wijn. Wellicht ontmoet je wel de liefde van de leven die opeens over jouw heg glimlacht…

 

 

 

Door: Redactie Falder