Oostenrijk… ik heb er niets mee, zei ik laatst

 

Nou, de boel is hier veranderd. Ik HAD er niets mee. Ineens gebeuren er twee dingen en hatsekidee: A. moet ik wel en B. ben ik om dankzij Laura en Hans.

 

 

 

Ik had het er hier al eens over. Ik heb niets met Duitsland en Oostenrijk. Als het enigszins kan rij ik er omheen. Dat verhaal werd me niet door iedereen in dank afgenomen. Ik beloofde dat ik het goed zou maken voor mensen die zich op de tenen getrapt voelden. Totdat een lezer zei dat ik gewoon moest kunnen zeggen wat ik vond. Niks excuses, zei ze, dan kun je wel bezig blijven.

 

Nou… ik heb nieuws

 

Excuses zijn al niet eens meer nodig. In ben namelijk in een klap om. Wacht. Om precies te zijn in twee klappen. Om met de tweede klap te beginnen: wij gaan altijd met de autoslaaptrein naar Italië. Die vertrekt vanuit Dusseldorf en komt in Verona aan. Kreeg ik ineens een mailtje dat ze deze keer niet verder rijden dan Innsbruck, vanwege een probleem met locomotieven. Dat wordt dus zelf verder rijden. Door Oostenrijk.

 

Maar de echte reden dat ik in ‘om’ ben is eigenlijk dit boek:

 

 

Nou ben ik al fan van de kookboeken van Laura de Grave, niet alleen vanwege de recepten, maar ook vanwege de leuke onderwerpen en verhalen. Heerlijk. Zo’n boek neem je gewoon mee naar bed om in verder te lezen. Toen ik hoorde dat ze bezig was met een boek over Oostenrijk dacht ik meteen: hè jammer, hoezo nou Oostenrijk? Maar mammamia wat is dit een heerlijk boek. Een chique linnen kaft en als je openslaat word je meteen betoverd door een adembenemende natuurplaat. De sfeer is zo heerlijk dat je meteen naar Oostenrijk wilt. Bij zo’n eerste plaat denk je nog: leuk zo’n mooie foto om mee te openen. Maar jongens… het gaat gewoon door, de ene foto nog mooier dan de andere. Even een greep:

 

 

Niet omdat ik de fotograaf al heel lang ken en hem erg goed vind, als ik Hans de Kort niet zou kennen was ik ook betoverd. Het is gewoon een topcombinatie, Laura en Hans. Laura maakte voor dit boek een culinaire roadtrip op een elektrische motor van Vorarlberg tot Wenen en van Kärnten tot Oberösterreich. Ze ging bij mensen langs die heerlijke dingen produceren, zoals kaas, Tiroler lamsvlees, Oostenrijkse ravioli en uiteraard verrukkelijke wijnen. En dan zorgde ze ook nog voor de smakelijkste recepten. Ik ga als eerste de met gehakt gevulde kool proberen, die ziet er zo leuk uit. En natuurlijk ontbreekt de wereldberoemde Wiener schnitzel niet in dit boek, in dit geval met een lekkere aardappelsalade, en er staat een toprecept voor Kaiserschmarren in. Het water loopt me in de mond als ik alle plaatjes zie.

 

Je voelt het zeker ook al aankomen? Nog even und ich fahre das nächste Mal in den Urlaub nach Österreich.

 

Hast du er auch zo’n zin in gekregen? In dit inspirerende boek? Kopen dan maar. Of winnen. Ik mag er namelijk van Laura drie verloten. Dus zorg dat je erbij bent en reageer even onder dit bericht op Facebook. Maak ik nächste Woche de winnaars bekend.

 

Viel Glück! En een heerlijke week gewenst

 

Liefs van Franska

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska