Onschul­dig kusje?

 

Hoe had ze dán moeten reageren?

 

 

Het was maar een ieniemienie-berichtje vanochtend, en uit nieuwsgierigheid keek ik even naar het filmpje. Grappig, dacht ik. Dat de Nederlandse rolstoelbasketballer Jelle van der Steen Royal Highness Meghan gewoon een kusje gaf. Lekker brutaal. Iedereen lachte erom. Zij ook. Ook zijn teamgenoten vonden het een mooie, gedurfde actie en lachten hard mee. Zelf stak Jelle trots zijn duim op. Het deed me denken aan die man die Beatrix ooit zomaar op straat een zoen gaf. Kranten stonden er toen dagen bol van.

 

Ja, en nu voel je natuurlijk die ‘maar’ aankomen.

 

Klopt.

 

Want er zijn meer dingen aan de hand hier. Ten eerste is Meghan lid van een koninklijke familie. En doe je zoiets niet. Blijf je met je mondje van haar af. Maar daarnaast is ze zwanger. Mega-kwetsbaar dus, en Van der Steen, met zijn sterke rolstoelbasketbal-armen, trekt haar naar zich toe. Eerst lukt dat niet en blijft ze nog staan op haar Royal High Heels. Maar hij is natuurlijk veel sterker en hij trekt haar uit balans. Niet oké natuurlijk, een zwangere vrouw letterlijk uit evenwicht halen.

 

We weten niet of hij haar ook figuurlijk uit balans kreeg. Want je kunt heel veel over Meghan zeggen, professioneel is ze. Ze bleef vriendelijk lachen. Ook na die kus van de Invictus-Gamer die net een wedstrijd had gespeeld, en daar waarschijnlijk een bepaalde lichaamsgeur mee had ontwikkeld. (Waar je tijdens je zwangerschap dus extra gevoelig voor bent. Yuk!)

 

Meghan lachte dus mee. Maar wat kán ze ook anders? Kan ze in het openbaar geïrriteerd worden? Een boze opmerking maken? Hem wegduwen? Nope. Dan wordt het voorval te groot. Dan is in één klap haar lieve reputatie naar de maan. Of misschien vond ze het zelf ook te verrassend, of grappig. In een flits van een seconde reageert ze alsof het niet erg is.

 

Maar is het dan wel erg?

 

Nou ja, een kusje ís natuurlijk niet erg. Maar, om in metoo-termen te spreken: het is wel erg als een ander dat niet wil. En helemaal als zijn teamgenoten eromheen zitten en bewonderend lachen om de onwaarschijnlijke trofee die hij heeft gescoord. En al helemaal als die vrouw er niets van kan zeggen. En al helemaal als dit een opmaat is voor vakere ludieke kusjes van mannen die Meghan natuurlijk een prachtige vrouw vinden.

 

Ik vergroot de zaak hier even heel erg uit, hoor. En ik denk ook: waar gáát zo’n kusje nou over? Maar in de basis klópt het natuurlijk niet dat een meneer denkt dat hij dat wel even kan doen. Dat hij het als iets stoers beschouwt. Een overwinning. Zonder aan haar te denken.

 

En ook: als wij dit ook grappig en ludiek vinden, keuren we zijn gedrag dus goed.

 

Ik ben benieuwd wat Meghan er achteraf van vindt, en hoe Harry reageerde toen hij over dit voorval hoorde. Wellicht moesten ze ‘gewoon’ om het onschuldige kusje lachen, of zou het protocol hierna flink worden aangescherpt? Maar vooral wil ik weten of Jelle hierna nog iets van het Koninklijke gevolg heeft gehoord. Iets als ‘foei toch, jongen’, misschien?

 

 

Door: Beatrijs Bonarius

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.