Oneerlijk: vakantiegevoel dat zo snel weggaat

 

Alles klopt. De palmbomen ruisen zoals ze horen te ruisen, de cocktail smaakt zoals-ie hoort te smaken, de temperatuur is op de graad af perfect en ondertussen vlieg ik stuiterend over het strand, omdat ik maar niet tot rust kom

 

 

Welkom op de eerste dagen van mijn vakantie. Herken je dit? Andersom is ook oneerlijk trouwens. Kom je helemaal zen terug van vakantie, ben je dat gevoel in een nanoseconde weer kwijt. Hoe komt dat eigenlijk?

 

Het houdt de vakantieganger blijkbaar bezig, want er is eindeloos onderzoek gedaan naar hoelang het duurt voor je een beetje in de #vakantiemood raakt. Het duurt een heuse zeven (!) dagen voor je helemaal loskoppelt van huis, haard en werk. Dit komt vaak doordat je toch een beetje extra gestrest op vakantie gaat. Nog even een overdracht van vijf kantjes schrijven, nog even een extra meeting op de agenda, nog even wat overuren maken om die opdracht af te maken. En dan heb ik het nog niet eens over je mail lezen op vakantie, want dat kan op lange termijn zelfs dodelijk zijn. Je bovenkamer heeft tijd nodig om alles los te laten en dat duurt best wel even. Een ideale vakantie is daarom altijd langer dan een week, omdat je dan pas echt in de vakantiemodus gaat.

 

Andersom is het des te oneerlijker. Heb je eindelijk die vakantievibes goed te pakken en kom je als een soort zen-boeddha thuis, vervliegt dat gevoel zodra je de drempel overstapt. Natuurlijk, we proberen het nog wel een beetje vast te houden. Zo beloven we ’s avonds geen telefoons te checken en ontbijten we in het weekend buiten de deur, maar helemaal lukken wil het niet. Het is eigenlijk vrij logisch, want op vakantie heb je minder verplichtingen en veel meer vrijheid. Toch kan het volgens Dr. Nawijn van de NHTV in Breda wel, dat vakantiegevoel vasthouden. Uit zijn onderzoek blijkt dat je van die specifieke ontspanning juist het gelukkigst wordt. Volgens hem kan dit thuis ook, als je een beetje je best blijft doen. De truc is om wat losser het leven aan te gaan. Doe alleen wat je écht moet doen en plan daarna iets vakantieachtigs. Ik sla deze tip alvast op voor als ik straks weer op huis aan ga. Kijken of dat zen-boeddha-zijn een beetje wil blijven plakken.

 

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans