Ondertussen in Tsjernobyl

 

Instagram is soms toch wel iets heel geks. Er was dat ei dat wereldberoemd werd. Daarna kregen kleine kinderen plakjes kaas in hun gezicht gesmeten. En nu is er die kernramp.

 

 

 

Je zag er niks van, maar het was er toch. Een enorme radioactieve wolk die boven Europa verscheen. Weet jij nog waar je was op 26 april in 1986? Toen de kernreactor in Tsjernobyl in brand vloog en er een ramp van ongekende omvang plaatsvond.

 

Er vielen 31 doden en duizenden mensen die rond de kernreactor woonden werden geëvacueerd.  Door de grote hoeveelheden radioactieve stoffen die vrijkwamen, mochten de Nederlandse koeien zelfs niet meer buiten grazen om de besmetting van melk te voorkomen. Mensen werden bang. Tsjernobyl was een angstaanjagende plek geworden waar niemand zich meer mocht vertonen.

 

Tot nu. En wel om een zeer bijzondere reden. Sinds kort kun je op het Amerikaanse HBO een minidramaserie zien over de kernramp in deze Oekraïense stad. Omdat de serie enorm populair is, is het aantal toeristen dat het gebied bezoekt explosief gestegen. En daar zitten natuurlijk ook weer die influencers bij die hun hele leven op Instagram willen delen.

 

Zij maken daar op die rampplek plaatjes van zichzelf op verlaten speelplaatsen of met gasmaskers op. Er is er zelfs een die zichzelf in haar blote bips op de kiek heeft gezet. Maar waarom nou daar? In dat godvergeten oord ergens in de Oekraïne? Waar het nog steeds niet pluis is. 

 

Ik heb dan ook geen verstand van influencer zijn. En ben al helemaal niet van plan om waar dan ook in mijn blote gat op te foto gaan. Maar alles voor de likes, nietwaar?

 


 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit