Wat de E. coli ook alweer precies is? Het is een naam voor een groep bacteriën die in principe bij ieder mens en dier in de darmen leeft. In de dikke darm is dit best nuttig, omdat deze bacterie ervoor zorgt dat er geen andere, schadelijkere bacteriën kunnen ‘wonen’. Maar als de bacterie op andere plekken leeft, zoals in eten, dan is dat een stuk vervelender voor je. Hier kun je namelijk een voedselvergiftiging door krijgen. En we weten allemaal: daar kun je je honds- en hondsberoerd door voelen. Diarree, misselijkheid en zelfs overgeven zijn allemaal mogelijke gevolgen. Voor je het weet hang je een volledige nacht boven de wc… En dat is dat ene hapje van een cakeje in wording niet waard, toch?
Natuurlijk kun je ook geluk hebben en niet zoveel merken als je een klont rauw deeg hebt opgegeten. Sommige mensen worden namelijk helemaal niet ziek van het rauwe ei of de bloem. Mazzelaars! Maar voor alle anderen: uiteindelijk is een vers gebakken appeltaart of een stapel chocoladekoekjes nét zo lekker als die ene lik uit de beslagkom, toch? Dus waarschuw al die lekkerbekjes in het hele gezin maar, die altijd alles willen voorproeven als je iets lekkers staat te kokkerellen in de keuken. Een kwestie van een beetje extra geduld hebben, dát is het eigenlijk.