Nooit meer een miskoop?

 

Dat doe je zo!

 

 

 

Enig idee van de bulk aan kleding die jaarlijks ons land overstroomt? Hou je maar vast.

 

Volgens Stichting Milieu Centraal zou het om zo’n slordige miljard kledingstukken per jaar gaan. Een onvoorstelbare berg voor zo’n klein landje inderdaad. En was het nou nog zo dat al die stukken een goede bestemming vonden en net zo lang meegingen totdat ze op de draad versleten waren… Niet dus. Het is jammer dat er geen cijfers over te vinden zijn, maar miskopen en gloednieuwe kledingstukken die achter in een kledingkast hun eindbestemming vinden – met de prijskaartjes er vaak nog aan – zijn er te veel om te tellen.

 

Zo niet als je naar Lena in de Amsterdamse Westerstraat gaat. Een hippe boetiek met knusse kamerplanten, paspoppen met creatieve opdruk, enorme loungestoelen in knallende kleuren en – dat valt op! – wasmachines achter de toonbank. Waarom die er staan? Om dezelfde reden dat er ‘credits’ op de prijskaartjes staan en geen prijzen in euro’s, en waarom je all over the place wordt gebombardeerd met het woord ‘recycle’.

 

Lena is dus geen gewone boetiek. Lena is een kledingbibliotheek waar je geen kleding koopt maar huurt. Elk kledingstuk kost een bepaald aantal credits per dag (één voor een shirt, vier voor een jas). Een credit is 25 cent. En nu niet zeggen dat je smokings en andere gelegenheidskleding altijd al kon huren, want dit betreft alledaags goed en dat concept is vernieuwend en misschien wel hét antwoord op de voor velen onstilbare honger naar steeds weer iets nieuws – terwijl we 80% van de tijd slechts 20% van onze kleding schijnen te dragen.

 

Om de goegemeente een beetje te laten wennen aan het idee van de kledingbieb zijn er ook items die gewoon gekocht kunnen worden. Wennen gaat snel. Want eerst was de verhouding twee derde kopen, een derde lenen, terwijl dat nu een kwart kopen, drie kwart lenen is. Daarbij zijn de klanten aan het veranderen. Zo hebben sommigen thuis alleen nog maar basics in de kast hangen en komen ze naar Lena voor hip en trendy of dat net ietsje anders.

 

Inmiddels zijn er kledingbibliotheken in het hele land: in Den Haag (Masterpiece), Arnhem (Outfit Library LESS), Zutphen (Kledingbieb Gaia), Rotterdam (The Swapshop) en Eindhoven (#AWESOME). En ook grotere ketens zetten stappen in die richting: bij de flagshipstore van H&M in de Kalverstraat in Amsterdam wordt nu ook kleding verhuurd.

 

Wat al die biebs en initiatieven doen aan die niet te bevatten berg van ’n miljard kledingstukken? Waar het om gaat, is het initiatief. En dat zet op z’n minst aan het denken. Want dat we te veel kopen en dat we het milieu daar geen dienst mee bewijzen, dat valt niet te ontkennen.

 

Bron: NRC

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans