Nooit meer de deur uit zonder zonnebril

 

Iedereen weet dat je je huid moet insmeren of bedekken tegen de zon.

 

 

Minder bekend is dat je je ogen ook moet beschermen. Want ook je ogen kunnen beschadigd raken door te veel zon en tegen de tijd dat je dat merkt is het al te laat. Het gevaar van uv-straling op de korte termijn is wazig zicht en ontsteking van het hoornvlies. Erger is dat uv-stralen bijdragen aan onomkeerbare oogschade op de lange termijn. De kans op staar neemt bijvoorbeeld behoorlijk toe als je laks bent met je zonnebril. En net als bij huidkanker geldt hier dat staar optreedt door een opeenstapeling van beschadigingen over een langere tijd. Bijkomend voordeel van een zonnebril is dat die ook de gevoelige huid rondom de ogen tegen verbranding beschermt en dat scheelt weer rimpels en kraaienpootjes.

 

Nooit meer zonder zonnebril de deur uit dus. Waarbij je er vooral op moet letten dat die bril een goede uv-coating heeft – dat staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril als 100% UV of UV400, hetgeen betekent dat alle uv-stralen worden geblokkeerd. Ook staat op het pootje van de bril vaak een markering van 0 tot 4. Dit heeft niets te maken met de uv-coating, maar geeft aan hoeveel licht de bril tegenhoudt. Het Oogfonds raadt een zonnebril met een markering 3 aan, wat een lichtabsorptie van 75 procent betekent, om verblinding door de zon en bijvoorbeeld hoofdpijn en fronsen tegen te gaan. Bij categorie 4 wordt zo’n 92 tot 97 procent licht geabsorbeerd. Zonnebrillen met dit type lichtfilter zijn geschikt voor in de sneeuw, maar verboden in het verkeer omdat ze het zicht te veel beperken.

 

Een ordentelijke, gecertificeerde zonnebril kun je overigens net zo goed bij de drogist of benzinepomp scoren als bij een toppie opticien. Los van wat het met jouw gevoel doet – en hoe je eruitziet -, zit het grootste verschil tussen merkloos en design ‘m in de marketingkosten en niet in de mate van bescherming tegen uv-straling. Voor gepolariseerde glazen, die schitteringen neutraliseren, betaal je overigens wel meer. Geen noodzaak, wel handig. Zeker als je het water op gaat.

 

Voor kinderen, tot slot, is een zonnebril nog noodzakelijker dan voor volwassenen omdat hun pupillen wijder openstaan en de lens helderder is dan die van volwassenen. Daardoor kan meer schadelijke straling het netvlies bereiken. Petjes of zonnehoeden helpen wel, maar niet genoeg. Uv-straling weerkaatst namelijk van alle kanten het oog in en een kinderoog moet nog heel lang mee.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans