Nog even over het Songfestival

irma laptop

 

Kwam er toch nog iets goeds uit al die ellende rondom het Songfestival.

 

 

 

 

 

Ieder jaar zeg ik na afloop van het Songfestival: ‘Ik kijk nooit meer.’ Omdat we verloren van een vrouw met baard, omdat we zo vals zongen dat ik met plaatsvervangende schaamte op de bank zat of omdat ik ons echt een kans had gegeven en we ergens onderaan eindigden.

 

Een jaar later zit ik dan toch weer op de bank mee te leven met mijn favoriete kandidaten. Want ik hou oprecht van het Songfestival. Wat zeg ik: ik híeld van het Songfestival. Na alle toestanden rondom Joost Klein ben ik er echt helemaal klaar mee. Het leuke is er voor mij wel af.

 

Een cameravrouw die Joost filmt terwijl hij aangegeven had dat hij dat absoluut niet wilde. Een boze Joost die een ‘dreigend gebaar’ maakt. Mijn moeder zou (als ze nog leefde) zeggen: zeg sorry en zand erover. Maar zo ging dat niet. Er volgde een diskwalificatie, veel gedoe, gespeculeer en emotionele reacties. Het is vooral heel triest allemaal.

 

Verdrietig voor Joost, die zo vrolijk en enthousiast aan zijn Eurovisie-avontuur begon. Verdrietig voor al die fans die al in Zweden waren of thuis voor de buis wilden kijken. Het Songfestival is ooit opgezet om landen te verbinden door muziek in het na-oorlogse Europa. Die intentie is nu wel definitief naar de maan. Of Nederland volgend jaar weer mee mag doen, is nog maar de vraag. Of we dat überhaupt moeten willen, lijkt me belangrijker. Hoe mooi zou het zijn als alle landen uit principe weigeren nog mee te doen, tenzij Joost een ereplekje krijgt in 2025. Om het goed te maken.

 

Het enige goede aan al dit gedoe is de overweldigende sympathie die Joost momenteel ontvangt. Beiaardiers in heel Nederland lieten dinsdag Europapa horen, fans, andere Songfestivaldeelnemers, radio- en televisiezenders en BN’ers betuigen massaal hun steun, het nummer staat op 22 van de wereldwijd meest gedraaide nummers op Spotify en in diverse Europese landen in de top 10. Er is zelfs een petitie gestart om Joost te steunen. Hadden heel veel Nederlanders (waaronder ik) voor het Songfestival nog nooit van Joost Klein gehoord, nu kan niemand meer om hem heen.

 

De soap rondom het Songfestival loopt nog steeds door. Gelukkig verbindt Joost Klein wél.

 

Door: Irma van Schaijk