Nog even over haatreacties

 

Vorige week schreef Brigitte er al over en ook Carolien Spoor zag ik daarna een oproep doen.

 

 

‘Denk alsjeblieft twee seconden na wat (op sociale media) het doel van je opmerking is en of jij deze zelf zou waarderen’, schreven ze.

 

En nu mag ik ook nog even. Want ook ik maak me druk over haatreacties die zo lekker stoer lijken, maar die zich nu (gelukkig) langzaam maar zeker tegen de haatzaaiers zelf gaan keren. Met name over het toenemende aantal maak ik me zorgen.

 

Want waarom wil je dat? Wat is er mis met je, dat je mensen die je niet eens kent de vreselijkste dingen gaat toewensen? Om te beginnen zit je natuurlijk niet voor niets op “sociale” media. Je hebt blijkbaar behoefte aan contact. Maar wat maakt dan dat je jezelf daar zo asociaal presenteert? Wat is er dan met je gebeurd?

 

Of is het misschien een schreeuw om hulp? Dat kan natuurlijk ook. Maar laat dan even weten wat we kunnen doen om je te helpen.

 

Of denk je dat je stoer bent als je iemand vreselijke ziektes toewenst? Nee toch? Denk je dat je aanzien krijgt als je een politicus, zanger, schrijver of acteur laat weten hoe je over hem (persoonlijk) denkt, terwijl je zo iemand helemaal niet persoonlijk kent? Eigenlijk zet je dan juist jezelf voor schut, toch?   

 

En ook als je iemands werk niet kunt waarderen, levert het weinig op als je jouw mening voortdurend op internet kwakt. Lees, kijk en luister dan niet! Want als je niet van het levenslied houdt, koop je toch ook geen muziek van Marianne Weber? En als je niet van grunge houdt, luister je toch niet naar The Smashing Pumpkins? Dus waarom je het jezelf dan wel steeds aandoet om iets tot je te nemen dat je niet leuk vindt, alleen maar omdat het gratis is?? En dat dan ook nog deelt met mensen die je eigenlijk helemaal niet kent??? Raar eigenlijk.

 

En ben je je bewust van de ommekeer die er nu aan lijkt te komen? Steeds meer mensen haken namelijk af op sociale media, en dat heb jij veroorzaakt! Het voelt heel vervelend als je voortdurend (ongefundeerd en onbeschoft) wordt uitgemaakt voor van alles en nog wat, dus daar blijf je als beschaafd en vriendelijk mens dan maar weg. Als mensen wegjagen dus je doel was, dan is het gelukt. Je hebt jouw sociale medium straks helemaal voor jezelf alleen!

 

Alleen daarna kom je dus zelf aan de beurt, hè! Want gratis magazines zullen straks ook verdwijnen door jouw flauwekul. En bovendien: – EN LET NU EVEN HEEL GOED OP! – wat nu nog leuk lijkt om te doen, kan straks zomaar tegen je gebruikt gaan worden! Zaken waar je nu nog mee weg denkt te komen, kunnen je later alsnog de kop gaan kosten!

 

Kijk maar naar Epstein, Weinberg, Maxwell, Spacey, enzovoort. Ook zij dachten overal mee weg te komen, en toch is het tij nu volledig gekeerd.

 

En kijk naar wat er gebeurde met Bilal Wahib! Hij dacht ook stoer te kunnen zijn ten koste van anderen. Hij waande zichzelf heel erg machtig (en bijzonder grappig) door iemand online voor schut te zetten. En het resultaat? Alles kwijt!

 

Houd daar dus rekening mee als je onbeschoft gaat doen. Het kan straks zomaar tegen je gebruikt gaan worden als de wereld weer verandert. En ook jouw “werk” verdwijnt nooit meer van internet!

 

Denk daar even aan als je misschien nog een andere baan wilt, of gewoon (ooit weer) aardig gevonden wilt worden. Want zelfs als je nu nog denkt anoniem te blijven, kan het zomaar gebeuren dat er straks een wet komt tegen nepprofielen, en dat jouw identiteit alsnog bekend wordt gemaakt.

 

En dan schaam je je toch dood?

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke