Nog even doorbijten, of…?

 

 

Zijn we aan het wachten en doorbijten? Of leven we er nog een beetje op los? Ik werd ineens wakker geschud door de verjaardag van Ibu.

 

 

Ibu, de moeder van m’n vriendin, werd 96. Via de app kreeg ik een liveverslag. Oom Gerrit (94) was er ook. Tante Dora, die “pas” 92 is bleef thuis vanwege corona-voorzichtigheid. Gerrit legde m’n vriendin uit hoe hij op z’n nieuwste iPhone zijn gehoorapparaten instelt. Hij kwam maar even kort langs voor de verjaardag van z’n zus, want hij had het druk, moest die dag ook nog ergens in Noord-Holland zijn en daarna door naar Noord-Brabant, waar hij woont. M’n vriendin appte een foto van haar moeder met oom Gerrit. Toen ik later vroeg of Gerrit het goed zou vinden als ik de foto op Franska.nl zet, appte hij: ‘Doe dat maar als aansporing voor de oudjes die nu terneergeslagen zijn door de ongezonde situatie. Mijn keuken is na mijn negentigste verbouwd, zo ook de badkamer waar je nu zo nodig met een badrollator onder kan rijen.’ En dan dit als afsluiter:

 

 

 
De jarige Wil (ik ken haar alleen als Ibu) met haar broer Gerrit:

 
Heerlijk toch dit? Wat een levenslust. Deed me denken aan de titel van het tweede boek dat Anton Slotboom over Jules Deelder schreef na diens overlijden: ‘Beter opbranden dan uitdoven’. Niet dat ik de moeder van m’n vriendin of oom Gerrit nou meteen met Jules Deelder wil vergelijken, maar ‘de bejaarde uithangen’ is er bij hen in elk geval niet bij. Petje af!

 
Hoe zit het, leef jij nog een beetje?

 
Of heb je af en toe ook het idee dat je alleen maar zit te wachten op dat vaccin? Dat we al die tijd al stilstaan? Dat we nu al bijna een heel verloren jaar achter de rug hebben? Af en toe heb ik dat. Helemaal de verkeerde instelling natuurlijk, als je Jules Deelder moet geloven. Doorgaan en elke dag iets leren, dan leef je. Ik kan een hele riedel aan mooie quotes van Jules tevoorschijn toveren, maar deze vind ik wel heel treffend: ‘Als je in het heden leeft, heb je het eeuwige leven.’ Leven dus. Alsof je leven ervan afhangt.
 

En ja, dan zal je binnen zitten, in lockdown of zo. Betekent toch nog niet dat je alleen maar aan het ‘doorbijten’ bent en helemaal niets meer kunt? Binnen de grenzen zijn de mogelijkheden net zo onbeperkt als daarbuiten. Een quote van Deelder die ik jarenlang gehanteerd heb in m’n werk, omdat ik hem gewoon ontzettend waar vind. Hij geldt dus bij nader inzien niet alleen voor m’n werk, maar ook voor m’n leven. Maar goed. Hoe je er ook in staat, ik wens je succes en sterkte met doorgaan en/of doorbijten.

 
Liefs,

 
Franska

Door: Franska

Afbeelding van Franska