Nog een beetje minder plastic graag, Albert Heijn

 

Albert Heijn stopt vanaf aanstaande maandag met de gratis plastic zakjes bij de groente- en fruitafdeling. Maar wanneer volgt de rest?

 

 

 

Vanaf aanstaande maandag biedt Albert Heijn geen plastic zakjes meer aan om je losse groenten en fruit in te verpakken. Dat scheelt de grootgrutter 350.000 plastic tasjes per dag, dat is zo’n 7000 kilo per dag. Maar het is best wel even wennen als je daar op de groente-afdeling staat met 6 losse peren of 3 losse paprika’s. De Appie bij mij in de buurt deed mee aan een pilot, dus ik weet al wat er komen gaat.

 

Het is de bedoeling dat jij als klant voortaan met je eigen herbruikbare nylon zakjes je groente en fruit meeneemt naar huis. Maar je wil niet weten hoeveel van die zakjes ik al gekocht heb omdat ik steeds vergeet om ze van huis mee te nemen. Tegenwoordig kieper ik alles daarom maar los in een van mijn boodschappentassen, want iedere keer weer nieuwe kopen terwijl ik er nog tien thuis heb liggen lijkt me ook niet zo milieubewust.

 

Volgens mij deden mijn oma’s dat in de jaren vijftig ook op die manier en die wisten niet beter. Zij deden nog boodschappen in een tijd dat de komkommers geen plastic condoompje hadden en je snoeptomaatjes niet in een plastic emmer kocht die van z’n lang zal ze leven never nooit meer afbreekbaar is. Dat condoompje om die komkommer zorgt ervoor dat de komkommer langer houdbaar is waardoor er minder eten wordt weggegooid. Maar als we verse groenten zouden eten als ze vers zijn in plaats van ze lang te willen bewaren, dan zou dat plastic laagje ook niet nodig zijn…

 

Geen idee trouwens waarom die tomaatjes in een emmer zitten waar de gemiddelde kleuter een jaar mee in de zandbak kan spelen zonder dat ie stuk gaat. Kunnen die tomaatjes niet gewoon in een zakje van dunner kunststof materiaal? En de vegaballetjes? Ik wil graag minder vlees eten om het milieu een dienst te bewijzen. Maar als ik de hoeveelheid plastic en karton zie die om deze vleesvervangers zit vraag ik me af waar ik nou toch mee bezig ben. Dus, beste Albert Heijn, is dat het volgende product dat jullie onder handen gaan nemen? Want een beter milieu begint bij jezelf én in de supermarkt.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit